házi készítés

Krumplis kenyér

Krumplis kenyér Hozzávalók: 2 kg liszt, 25 dkg főtt, áttört krumpli, 5 dkg élesztő, 2 teáskanál só. A sütés előtti nap a lisztet tálba szitáljuk, a közepébe fészket készítünk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, két deci langyos vizet öntünk rá, kicsit megszórjuk liszttel, és az egészet másnapig langyos helyen állni hagyjuk. Amennyiben az előző dagasztásból van […]

Krumplis kenyér Tovább olvasom »

Pillecukor

Pillecukor Hozzávalók: 60 dkg cukor, 4 evőkanál méz, 2 dl víz, pár szem só. 40 g zselatin (két csomag) és 2 dl víz. 2 evőkanál piros és zöld ételszínezék. A sütőpapír kenéséhez fél dl étolaj. A forgatáshoz 5 dkg étkezési keményítő, 5 dkg porcukor. Egy lábasba két deci vízbe beleöntjük a cukrot, a mézet, a

Pillecukor Tovább olvasom »

Töklekvár

Töklekvár Hozzávalók: 2 kg főzőtök, 2 db (bio) citrom, 1,25 kg kristálycukor, 1,5 dl 10%-os ecet, 6 szegfűszeg. A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, a húsát apróra reszeljük. Öntünk alá fél dl vizet, és a szegfűszeggel együtt feltesszük főzni. A cukrot egy másik lábasba öntjük, adunk hozzá ecetet és másfél deci vizet. Addig forraljuk, amíg mézszerű

Töklekvár Tovább olvasom »