kelt tészta

Goblinye – mákos gombóc

Goblinye – mákos gombóc Hozzávalók: 60 dkg liszt, 25 dkg aszalt szilva, 4 dkg élesztő, 5 dl tej, 2 púpos evőkanál sertészsír, 3 evőkanál cukor, só, 1 tojás, 10 dkg darált mák, 3 evőkanál porcukor. Két deci langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, míg megkel. A lisztbe szórunk egy teáskanál […]

Goblinye – mákos gombóc Tovább olvasom »

Diós-mákos vekni

Diós-mákos vekni Hozzávalók: (3 rúdhoz) 1,2 kg liszt, 4,5 dl langyos tej, 5 dkg élesztő, 4 evőkanál cukor, 12 dkg margarin, 2 tojás, 1 teáskanál só. A tepsi kikenéséhez margarin, és fél dl étolaj. A töltelékekhez: 40 dkg darált mák, 3 citrom reszelt héja, 20 dkg darált dió, 20 dkg mazsola, 6 teáskanál vaníliás cukor,

Diós-mákos vekni Tovább olvasom »

Túrós fánk

Túrós fánk Hozzávalók: (8 főre) 1,2 kg liszt, 8 dl tej, 2 teáskanál só, 4 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 18 dkg margarin, 2 tojás. A töltelékhez: 75 dkg túró, 15 dkg mazsola, 3 vaníliás cukor, 3 citrom reszelt héja, 6 evőkanál cukor. A sütéshez étolaj, a tetejére porcukor. Másfél deci langyos tejben egy evőkanál

Túrós fánk Tovább olvasom »

Cipóban sült csülök paradicsomsalátával

Cipóban sült csülök paradicsomsalátával Hozzávalók: 1 füstölt csülök, 60 dkg liszt, 1 teáskanál só, 6 tojás, 3,5 dl tej, 1 evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, vagy margarin. A salátához: 1 kg paradicsom, egy csokor petrezselyem zöldje, 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 8 teáskanál cukor, 3 teáskanál ecet, 1 dl tejföl,

Cipóban sült csülök paradicsomsalátával Tovább olvasom »

Cukorba forgatott

Cukorba forgatott Hozzávalók: 1 kg liszt, 7 dl tej, 20 dkg olvasztott zsír, 30 dkg cukor, 1 teáskanál só, 5 dkg élesztő, 4 tojás sárgája, 1-2 teáskanál őrölt fahéj. Egy deci langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, 4 evőkanál cukrot, az olvasztott zsírt, a

Cukorba forgatott Tovább olvasom »

Krumplis kisbukták

Krumplis kisbukták Hozzávalók: 50 dkg krumpli, só, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál porcukor, 20 dkg liszt, 1 tojás. A sütéshez étolaj, a tetejére vaníliás porcukor. A krumplit megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. A tejet meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A megfőtt krumplit áttörjük, és langyosra hűtjük. Két teáskanál

Krumplis kisbukták Tovább olvasom »

Borsos kalács

Borsos kalács Hozzávalók: 1 kg liszt, 6 dkg cukor, csipetnyi só, 4 dkg élesztő, fél liter langyos tej, 1 egész tojás, 2 tojás sárgája, 6 dkg tyúkzsír. A mártáshoz: 3 evőkanál tyúkzsír, 1 evőkanál liszt, csipetnyi só, 5 dl tejföl, 1 teáskanál őrölt bors, 1 dl tej. Az élesztőt két deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk.

Borsos kalács Tovább olvasom »

Paprikás kalács

Paprikás kalács Hozzávalók: 7,5 dl langyos tej, 7,5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 90 dkg liszt, 1 tojás, 2 evőkanál sertészsír. A rántáshoz: 2 evőkanál sertészsír, 3 evőkanál liszt, 3 teáskanál őrölt paprika, só. A tepsi kikenéséhez sertészsír. Két deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, beleütjük a tojást, és

Paprikás kalács Tovább olvasom »

Kukoris

Kukoris Hozzávalók: 5 kg liszt, 3 evőkanál só, 5 evőkanál cukor, 15 dkg élesztő, 5 tojás, 25 dkg margarin, 4 liter tej, 1 dl étolaj. Félliternyi langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot. A lisztet átszitáljuk, megsózzuk, három tojást felverve beleöntünk, a felfuttatott élesztővel, és az apránként adagolt többi langyos tejjel összedolgozzuk. Amikor

Kukoris Tovább olvasom »

Sült gőzgombóc

Sült gőzgombóc Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 4 dl tej, 1 evőkanál cukor, só, 20 dkg sertészsír, 1 tojás. Két deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba öntjük, kávéskanálnyi sót szórunk bele, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, 2 evőkanálnyi olvasztott zsírral, és további 2 dl langyos tejjel megdagasztjuk. Simára kidolgozzuk. Letakarjuk,

Sült gőzgombóc Tovább olvasom »

Gesztenyés koszorú

Gesztenyés koszorú Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 3 dkg élesztő, fél liter tej, kevés reszelt citromhéj, 4 nagy kanál aludttej, 1 tojás sárgája, 2 egész tojás, 10 dkg olvasztott vaj, 50 dkg gesztenyemassza, 1 evőkanál rum, 2 vaníliás cukor, 10 dkg porcukor, a tetejére 1 felvert tojás. Másfél dl langyos,

Gesztenyés koszorú Tovább olvasom »