Kakaós krémes

Kakaós krémes – lisztérzékenyeknek

Hozzávalók: margarinos tészta – amit a húsdarálós süteményből félretettünk. A piskótához: 5 tojás, 7 dkg rizsliszt, 10 dkg gluténmentes liszt (vagy 17 dkg finomliszt), 15 dkg kristálycukor, csipetnyi só, 2 evőkanál olvasztott margarin, fél csomag sütőpor. A tepsi előkészítéséhez zsír és liszt. A krémhez: 5 dkg gluténmentes liszt (finomliszt), 5 dl tej, 2 vaníliás cukor, 15 dkg porcukor, 15 dkg vaj. A sütemény tetejére porcukor.

A kakaós tésztát kétfelé választjuk, mindegyiket tepsi nagyságúra kisodorjuk, egyenként a forma aljára borított sütőpapírra helyezzük, és kisütjük.

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez csipetnyi sót teszünk, és kemény habbá verjük. A kristálycukorból két evőkanálnyit beledolgozunk. A tojások sárgáját habosra keverjük a többi cukorral, adunk hozzá olvasztott (de nem meleg) margarint, és két evőkanál hideg vizet. A liszteket a sütőporral elkeverjük, és a piskótába adagoljuk. A fehérjehabot óvatos, lassú mozdulatokkal vegyítjük el a masszában. Kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Közben elkészítjük a krémet. A lisztet a tejjel elhabarjuk, és folytonos keverés közben sűrűre főzzük. Kihűtjük. A vajat a porcukorral, és vaníliás cukorral habosra keverjük. A két masszát alaposan összedolgozzuk.

Süteményes tálcánkra alulra egy barna lapot helyezünk, ezen elkenjük a vajas krém felét. Ráhelyezzük a piskótát, megkenjük a maradék krémmel, és a második barna lappal befedjük. Tetejét porcukorral megszórjuk. Kicsit állni hagyjuk, utána szeletelhető.

A kakaós krémes nagyon jól fagyasztható tészta, célszerű többet elkészíteni, és műanyag dobozban mélyhűtőben tárolni. Szükség esetén csak kivesszük, és megvárjuk, míg meggyengül – esetleg papírtörlőt tehetünk alá, hogy az eltávozó nedvességet felszívja.