Rántott oldalas borsópörkölttel és petrezselymes burgonyával
Hozzávalók: Az oldalashoz: másfél kg oldalas, 4 gerezd fokhagyma, 4 babérlevél, 5 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 15 dkg liszt, só, étolaj a sütéshez. Borsópörkölthöz: 1 púpos evőkanál sertészsír, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 3 szál borsikafű, 40 dkg zöldborsó, 2 dl tejföl, 1 púpos teáskanál liszt, só, az oldalas főzőleve. Körethez: 1 kg burgonya, só, 1 csokor petrezselyemzöld.
Először az oldalast feldaraboljuk, majd fazékba helyezzük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Tisztított fokhagymával, babérlevéllel, teáskanálnyi sóval fedő alatt puhára főzzük. Amikor elkészült, kivesszük a főzőléből, és hagyjuk kihűlni.
A zsemlemorzsát liszttel összekeverjük, a tojásokat felütjük, és felhaboljuk. Az oldalas darabokat először zsemlemorzsás lisztben, majd tojásban, és újra morzsás lisztben átforgatjuk.
Lábasban étolajat hevítünk, ebben mindkét oldalukon kisütjük a húsokat. Gyorsan elkészül, hiszen csak a panírnak kell átsülni.
A borsópörkölthöz zsírt olvasztunk, üvegesre pároljuk benne az apróra vágott vöröshagymát, amire egy kis sót is szórunk. Ezután fűszerezzük őrölt paprikával, borssal, majd felöntjük egy deci húslével. Ebben jól átfőzzük a hagymát. Végül még krumplinyomóval is megtörjük, hogy ne legyen darabos. Beledobjuk a borsikafüvet, főzzük pár percig, majd jöhet a zöldborsó, és annyi főzőlé, hogy ellepje.
Tejföllel, liszttel, kevés vízzel simára kevert habarást készítünk. Ezzel sűrítjük, forraljuk készre a főzeléket.
A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Köretként tálaljuk a rántott oldalas és a borsópörkölt mellé.