Szürkemarha ragu krumplinudlival
Hozzávalók: 1 kg szürkemarhacomb, 1,5 vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, 20 dkg erdei gomba, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál só, 3 babérlevél, 5 dkg mustár, 5 gerezd fokhagyma, 1 dl étolaj.
Nudli: 25 dkg burgonya, 2 tojás, 30 dkg liszt, só, 1 mokkáskanál őrölt feketebors, 5 dkg vaj, rozmaring.
A paprikát, paradicsomot, vöröshagymát, fokhagymát felkockázzuk. A hagymákat kevés zsiradékon, csipetnyi sóval aranyló barnára pirítjuk. Beletesszük a paprikát, paradicsomot, ezekkel tovább sütjük.
A húst közepes kockákra vágjuk, majd a lecsóalappal átforgatva öt-tíz percig sütjük. Közben sóval, borssal, köménnyel, babérlevéllel fűszerezzük.
Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, majd az ételt puhulásig főzzük, közben az elfőtt folyadékot pótoljuk.
Amikor már puhul a hús, beletesszük a mustárt, ez jó ízt ad, és segít a főzésben is. A legvégén a kisebb darabkákra összevágott erdei gombákat is a raguba tesszük. Amikor ezek megfőttek, a húsunk is elkészült.
A nudlihoz a krumplit héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. Megtisztítjuk, megtörjük és hagyjuk hűlni. Ezután belekeverjük a tojásokat, sót, borsot, majd annyi lisztet gyúrunk hozzá, hogy sodorható tésztát kapjunk. Negyed óráig pihentetjük, majd lisztezett deszkán egy centi vastagra kinyújtjuk. Először hosszú csíkokra, majd hatcentis darabokra vágjuk. A nudlikat egyenként megsodorjuk, lobogó, sós vízben pár perc alatt kifőzzük. Leszűrjük. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, apróra vágott, friss rozmaringot szórunk rá, ezekkel együtt átforgatjuk a nudlit, és még melegen kínáljuk a szürkemarha ragu mellé.