Töltött sült káposzta

Töltött sült káposzta

Hozzávalók: 1 fej (új) káposzta, 1 kg darált sertéshús (comb, vagy lapocka), 5 dl natúr sűrített paradicsom, 25 dkg bacon szalonna, só, őrölt feketebors, őrölt paprika, 1 liter hús alaplé, 1 dl étolaj.

Az új káposzta leveleit óvatosan lehúzzuk. Amennyiben már idősebb káposztával dolgozunk, annak a leveleit egy kicsit elő kell főzni. A középső vastag ereket kiszedjük, a leveleket két részre vágjuk.

A darált húshoz teáskanálnyi sót, teáskanálnyi borsot, három teáskanál őrölt paprikát és két merőkanál paradicsomlevet teszünk, és az egészet összegyúrjuk.

A fél káposzta levelekbe nagy gombócnyi tölteléket teszünk, majd minden darabot két bacon szalonna csíkkal rögzítünk. Ezeket tepsibe pakoljuk, és 180 fokon szép pirosra sütjük.

A megmaradt káposztát négy részre választjuk, széles csíkokra szeljük. Egy megfelelő méretű lábasba tesszük. Öntünk rá olajat, szórunk bele másfél teáskanál sót, egy kávéskanál őrölt borsot. Ezekkel együtt, folytonosan kevergetve összesütjük. Húsz perc múlva két teáskanál őrölt paprikát szórunk rá, és két merőkanál paradicsomszószt keverünk hozzá. Felöntjük még annyi húslével, hogy ellepje az edény tartalmát. Ezt felforraljuk, és tíz perc alatt roppanósra főzzük.

A káposztát a szalonnás, húsos tekercsekkel együtt fogyasztjuk. Aki szeretné, tehet rá tejfölt, illetve kenyeret is fogyaszthat hozzá.