egyszerű étel

Krumplis csipetke

Krumplis csipetke Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 3 közepes nagyságú burgonya, só, 1 fej vöröshagyma, 2 fakanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika. A lisztet átszitáljuk, a tojásokkal, és kevés vízzel összedolgozzuk. Gyúródeszkán nem túl vékonyra kisodorjuk, a tésztát nagyobb téglalapokra vágjuk. Ezeket egyenként elcsipkedjük, kb. öt forintos nagyságú darabokra. Közben a krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, […]

Krumplis csipetke Tovább olvasom »

Krumplis gombócleves

Krumplis gombócleves Hozzávalók: 4 közepes nagyságú burgonya, só, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 nagyobb szál sárgarépa, 25 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál őrölt pirospaprika. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. A főző lében hagyunk egy kevés burgonyát, felöntjük további másfél liter vízzel, beletesszük a megmosott petrezselymet, a

Krumplis gombócleves Tovább olvasom »

Rátkai palacsinta

Rátkai palacsinta Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 kisebb fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 evőkanál étolaj, 1 teáskanál só, fél kg liszt, fél liter tej, a sütéshez étolaj. A hagymát és a krumplit lereszeljük, beleütjük a tojást, hozzáöntjük az olajat, sózzuk, majd apránként simára keverjük liszttel és tejjel. A palacsintasütőt előmelegítjük, kiolajozzuk, és egy merőkanálnyi masszát

Rátkai palacsinta Tovább olvasom »

Reggeli – Tunki

Reggeli (Tunki) Hozzávalók: 30 dkg füstölt szalonna, 7 dl tej, 2 evőkanál liszt, 1 púpos teáskanál őrölt fűszerpaprika, ízlés szerint só. A szalonnát hosszú, nagyobb darabokra felvágjuk, és serpenyőben, lassú tűzön kisütjük a zsírját. Tányérba szedjük, a zsír nagyobbik részét pedig félretesszük, de egy keveset hagyunk a serpenyőben is. Közben a lisztet a paprikával összekeverjük,

Reggeli – Tunki Tovább olvasom »

Déli hús

Déli hús Hozzávalók: 50 dkg sertésoldalas, 50 dkg sertéscomb, 60 dkg tokaszalonna, 1 evőkanál só, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika. A körethez 50 dkg burgonya, só. A húsokat nagyobb darabokra vágjuk, lábosba tesszük, meghintjük sóval, és felöntjük 3 dl vízzel. A vöröshagymát és a fokhagymát is durvára vágva beledobjuk. Ezt

Déli hús Tovább olvasom »

Pácolt hal

Pácolt hal Hozzávalók: (2 személyre) 6 pontyszelet, só 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 dl étolaj, fél citrom leve, a sütéshez étolaj. A halszeleteket jól besózzuk, és legalább 2-3 óráig ebben állni hagyjuk, majd vízzel leöblítjük. A petrezselyem zöldjét felvágjuk, felöntjük étolajjal, megforgatjuk benne a halat, és ebben a pácban 1-2 napig hűtőben pihentetjük. Olajat hevítünk,

Pácolt hal Tovább olvasom »

Laska és zlicsnaka

Laska és zlicsnaka Hozzávalók: 50 dkg liszt, só, a tetejére vágott zsír, vagy füstölt szalonnadarabkák. A zlicsnakához: 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, só, 10 dkg túró. A liszthez csipetnyi sót adunk, és annyi vízzel dolgozzuk össze, hogy levestészta keménységű, sodorható tésztát kapjunk. Alaposan átgyúrjuk, majd kétfelé választjuk a cipót. Egyik feléből laskát, a másikból

Laska és zlicsnaka Tovább olvasom »

Vasi pecsenye

Vasi pecsenye Hozzávalók: 8 szelet sertéskaraj, 10 dkg liszt, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, 3 tojás, 5 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, kávéskanál őrölt feketebors, 5 dl étolaj, só, 8 közepes nagyságú újburgonya. A fokhagymát megtörjük, és beletesszük a tejbe, amit enyhén megsózunk. A húsokat kiklopfoljuk, megsózzuk, széleit bevagdossuk, és beáztatjuk a tejbe. Ebben legalább fél

Vasi pecsenye Tovább olvasom »

Lisztes sterc

Lisztes sterc Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 teáskanál só, 15 dkg sertészsír. A tálaláshoz ízlés szerint lekvár, tejföl, aludttej, mazsola, porcukor. A lisztet lábosba öntjük, és szárazon, lassú tűzön, folytonosan kevergetve felforrósítjuk. Amikor már kicsit kezd barnulni, felöntjük annyi forró vízzel, hogy szétkeverhető, de sűrű masszát kapjunk. A zsírt egy kisebb lábosban felforrósítjuk, és a

Lisztes sterc Tovább olvasom »

Hajmás-tejfölös gánica

Hajmás-tejfölös gánica Hozzávalók: 1 kg krumpli, só, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika, annyi liszt, amennyit a krumpli felvesz. A tálaláshoz 4,5 dl tejföl. A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és annyi sós vízben tesszük fel főzni, hogy a burgonyát ellepje. A vöröshagymát megtisztítjuk, zsírban megpirítjuk, majd félrehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a paprikát.

Hajmás-tejfölös gánica Tovább olvasom »

Tojással töltött fasírt

Tojással töltött fasírt Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 2 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2 dkg őrölt fűszerpaprika, 2 fej fokhagyma, 2 zsemle, 5 keményre főzött tojás. A tepsi és a fólia kikenéséhez étolaj. A tetejére 2 szelet füstölt szalonna. A díszítéshez kis csokor petrezselyem zöldje, salátalevelek. A darált húsba beleütünk

Tojással töltött fasírt Tovább olvasom »

Sült libanyak párolt káposztával

Sült libanyak párolt káposztával Hozzávalók: 3 kg libanyak (a vastagabb része), 2 teáskanál só, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 2 kávéskanál őrölt kömény, 3 evőkanál étolaj. A káposztához: 2,5 kg káposzta, 1 dl étolaj, 1 evőkanál só, 4 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál őrölt kömény, 5 evőkanál (10%-os) ecet. A libanyakakat kétfelé vágjuk. Nagy sütőedény aljába másfél

Sült libanyak párolt káposztával Tovább olvasom »