füstölt kolbász

Kolbászos tarhonya leves

Kolbászos tarhonya leves Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 sárgarépa, 1 petrezselyem gyökér, 25 dkg füstölt kolbász, 20 dkg tarhonya, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 evőkanál liszt, fél dl étolaj, só. A krumplit megtisztítjuk, közepes nagyságú kockákra vágjuk, és bő, sós vízben megfőzzük. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, és a kolbásszal együtt felkarikázzuk. A krumpli levét külön …

Kolbászos tarhonya leves Tovább »

Kolbászos kása

Kolbászos kása Hozzávalók: 40 dkg kukoricakása, 2 teáskanál só, 2 evőkanál sertészsír, 30 dkg füstölt kolbász, 3 evőkanál étolaj. Lábosban kétliternyi vizet forralunk. Beleborítjuk a sót, és apránként a kukoricakását. Folytonosan kevergetve fél óra alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve félretesszük hűlni. A füstölt kolbászt 10 centis darabokra vágjuk, és olvasztott zsírban átsütjük. Azt is …

Kolbászos kása Tovább »

Kolbászos pompos

Kolbászos pompos Hozzávalók: (2 tepsi pomposhoz) 1,5 kg liszt, 1,5 liter tej, 7,5 dkg élesztő, csipetnyi só, 1 evőkanál kristálycukor, 10 dkg olvasztott sertészsír, 1 tojás, 50 dkg füstölt kolbász, 20 dkg füstölt szalonna. Egy liter langyos tejet tálba öntünk, adunk hozzá cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor megkelt, hozzátesszük a liszt nagy részét, az …

Kolbászos pompos Tovább »

Hagymamártás

Hagymamártás Hozzávalók: 1 kg hagyma, 2 dl étolaj, 2 csapott evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 40 dkg füstölt kolbász, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál ecet. A hagymát kockákra vágjuk, és az étolajon üvegesre pároljuk. Teszünk rá őrölt paprikát, sót, és felengedjük 4-5 dl vízzel. Őrölt borssal ízesítjük, és kb. 10 …

Hagymamártás Tovább »

Cserépedényes bab

Cserépedényes bab Hozzávalók: 30 dkg tarkabab, 15 dkg árpagyöngy, 20 dkg házi füstölt sonka (vagy tarja), 15 dkg füstölt kolbász, 3 fej lila hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, diónyi sertészsír, 2 dl tejföl. A cserépedényt előző este beáztatjuk. A lila hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és zsírban megfonnyasztjuk. …

Cserépedényes bab Tovább »

Zöldségleves füstölt kolbásszal

Zöldségleves füstölt kolbásszal Hozzávalók: 2 szál petrezselyemgyökér, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg sertészsír, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg házikolbász. A kockatésztához: 1 tojás, liszt. A zöldségeket megtisztítjuk, a petrezselymet és sárgarépát karikákra vágjuk. Egy közepes méretű lábasba beletesszük a zsírt, és fedő alatt megpároljuk benne a zöldségeket: sárgarépát, petrezselymet, hagymát és fokhagymát. …

Zöldségleves füstölt kolbásszal Tovább »

Törtpaszuly és levében leves

Törtpaszuly és levében leves Hozzávalók: 1 kg fehérbab, 3 fej vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, 2 sárgarépa, só, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, 20 dkg füstölt kolbász, 2 evőkanál tej, 1 evőkanál liszt. A csipetkéhez 1 tojás, liszt, csipetnyi só, 1 evőkanál víz. A babot előző este beáztatjuk, majd másnap a megtisztított sárgarépával, és kevés sóval puhára …

Törtpaszuly és levében leves Tovább »

Kaszás leves

Kaszás leves Hozzávalók: (10 főre) 2 kg füstölt hús (oldalas, vagy tarja), 30 dkg füstölt kolbász, 1 kg sertéshús (comb, lapocka, tarja), 3-4 kg krumpli, 2 nagy vöröshagyma, 10 babérlevél, só, 1 liter tejföl, 1 dl tej, liszt a habaráshoz. A krumplit meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. Nagy leveses fazékba beletesszük a megtisztított egész hagymákat és …

Kaszás leves Tovább »

Krumplinyak

Krumplinyak Hozzávalók: 1 kg krumpli, 25 dkg liszt, só. A tepsi kikenéséhez sertészsír. A tészta ízesítéséhez 20 dkg füstölt kolbász, 2 fakanálnyi sertészsír. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és teljesen kihűtjük. A legjobb, ha ezt előző este elkészítjük, és másnap könnyebben lereszeljük. Ízlés szerint sózzuk, és liszttel összedolgozzuk. Lisztezett táblára borítjuk, és ott is gyúrjuk …

Krumplinyak Tovább »

Pásztorgulyás

Pásztorgulyás Hozzávalók: (15 főre) 3 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg füstölt (mangalica) szalonna, 2 teáskanál őrölt fűszerpaprika, 1 kg füstölt kolbász, 3 kg burgonya, 2 zöldpaprika, 1 csípős paprika, néhány szem paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, fél liter vörösbor. Fűszerek: 1 teáskanál majoránna, őrölt feketebors, őrölt kömény, 2-3 babérlevél, só. Fél kg sós vízben előfőzött tarhonya. …

Pásztorgulyás Tovább »

Káposztás nokedli

Káposztás nokedli Hozzávalók: 2 fakanál sertészsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg füstölt csülök zsírosabb része, 25 dkg füstölt kolbász. Kétcsipetnyi majoránna, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2 babérlevél, 3 teáskanálnyi őrölt fűszerpaprika. 80 dkg savanyú káposzta, néhány zöldpaprika- és póréhagyma karika. A nokedlihez 20 dkg finomliszt, 20 dkg rétesliszt, 3 egész tojás, …

Káposztás nokedli Tovább »