füstölt szalonna

Öreglebbencs

Öreglebbencs Hozzávalók: 50 dkg füstölt szalonna, 50 dkg lebbencstészta, 2 kg krumpli, 6 nagyobb fej vöröshagyma, 1 piros színű paprika, 6 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 3 teáskanál őrölt paprika, 4 teáskanál házi ételízesítő (vagy só). A szalonnát nagyobb kockákra vágjuk, a lebbencstésztát összetörjük. A krumplit, a vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és a paprikával együtt […]

Öreglebbencs Tovább olvasom »

Vlájkn – Lepény

Vlájkn – Lepény Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 2 teáskanál cukor, 1 evőkanál só, 3 tojás, 2 dl tejföl, 15 dkg füstölt szalonna, 2 lila hagyma. Két deci langyos vízbe kevés cukrot teszünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel. A lisztet tálba szitáljuk, egy púpos evőkanál sót adunk hozzá, és beleöntjük az

Vlájkn – Lepény Tovább olvasom »

Fordított köleskása

Fordított köleskása Hozzávalók: (10-12 főre) 1 kg hántolt köles, 50 dkg vöröshagyma, 50 dkg füstölt szalonna, 25 dkg házi sonka, vagy bacon szalonna, őrölt feketebors, só, őrölt fűszerpaprika. Felhevített bográcsban zsírjára pirítjuk a füstölt szalonna csíkokat. Amikor megüvegesedett, beleborítjuk a sonkát (bacont), és tovább sütjük. Néhány percnyi kevergetés után hozzáadjuk a kis kockákra vágott vöröshagymát.

Fordított köleskása Tovább olvasom »

Bakonyi szalonnás-gombás tócsi

Bakonyi szalonnás-gombás tócsi Hozzávalók: 1 kg burgonya, 15 dkg gomba, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 tojás, 1 dl tejföl, só, 10 dkg liszt, a sütéshez étolaj. Először a krumplit meghámozzuk és lereszeljük. Húsdarálón is ledarálhatjuk a burgonyát, akkor nem veszélyeztetjük a kezünket. A gombát megtisztítjuk, a kalapokat felszeleteljük. A szalonnát apróra felkockázzuk. A reszelt

Bakonyi szalonnás-gombás tócsi Tovább olvasom »

Reggeli – Tunki

Reggeli (Tunki) Hozzávalók: 30 dkg füstölt szalonna, 7 dl tej, 2 evőkanál liszt, 1 púpos teáskanál őrölt fűszerpaprika, ízlés szerint só. A szalonnát hosszú, nagyobb darabokra felvágjuk, és serpenyőben, lassú tűzön kisütjük a zsírját. Tányérba szedjük, a zsír nagyobbik részét pedig félretesszük, de egy keveset hagyunk a serpenyőben is. Közben a lisztet a paprikával összekeverjük,

Reggeli – Tunki Tovább olvasom »

Egregyi leves

Egregyi leves Hozzávalók: 1 kg csirkehús, 25 dkg füstölt szalonna, 8 szál sárgarépa, 6 szál petrezselyem gyökere, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem zöldje, 10 dkg zöldborsó, só, 3 liter csontlé, 1 cseresznyepaprika, teáskanálnyi kakukkfű és kapor. A habaráshoz: 1 púpos evőkanál tejszín, tejföl és liszt. Levesbetétnek 5 dkg eperlevél tészta. A

Egregyi leves Tovább olvasom »

Rakott káposzta

Rakott káposzta Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 1 kg krumpli, 30 dkg császárszalonna, 20 dkg füstölt szalonna, 1 fakanál sertészsír, 2 fej vöröshagyma, só, 1 teáskanálnyi őrölt feketebors, fél liter tejföl. A krumplit héjában megfőzzük. A tepsi alját vékonyan kizsírozzuk, rászórjuk a kockákra vágott házi szalonna, és a csíkokra szelt császárszalonna felét. Beterítjük savanyú káposztával.

Rakott káposzta Tovább olvasom »

Szatmári tepsis hús

Szatmári tepsis hús Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj, só, bors, 3 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1,5 kg krumpli, 3 paradicsom, 5 dl tejföl, 10 dkg liszt, 30 dkg füstölt szalonna, 1 fakanálnyi fűszerpaprika. A krumplit megmossuk, héjában puhára főzzük, meghámozzuk, és hűlni hagyjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és kisütjük. A karajt

Szatmári tepsis hús Tovább olvasom »

Öntött pászka

Öntött pászka Hozzávalók: 3 tojás, 45 dkg liszt, só. Az öntethez: 15 dkg füstölt szalonna, fél liter tejföl, fél kg túró. A lisztet a tojásokkal összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk. Nagyobb darabokra felvágjuk, széthúzogatjuk, és a sparhelt lapján, vagy vaslemezen mindkét oldalán megsütjük. Ha kisült, összetörjük, és forró, sós vízzel leforrázzuk. Ruhával letakarva öt percet pihentetjük, míg

Öntött pászka Tovább olvasom »

Vakcsirke – kenyérfasírt

Vakcsirke- naprajka (kenyérfasírt) Hozzávalók: 15 dkg füstölt szalonna, 1 nagy csokor petrezselyem zöldje, 1 kg száraz kenyérszelet, 4 gerezd fokhagyma, 3 tojás, 1 teáskanálnyi fehérbors, 3-4 evőkanál őrölt fűszerpaprika, a sütéshez zsír, vagy olaj. A szalonnát kis kockákra vágjuk, és lepirítjuk. A petrezselymet apróra szeljük, és a szalonna zsírjában megpároljuk. A száraz kenyérre annyi vizet

Vakcsirke – kenyérfasírt Tovább olvasom »

Tengeri kásás töltött káposzta

Tengeri kásás töltött káposzta Hozzávalók (20 főre): 2,5 kg tengeri (kukorica) kása, 1,5 kg darált sertéshús (comb, vagy lapocka), 60 dkg füstölt sonka, 60 dkg füstölt szalonna, 4 fej savanyú káposzta, 1 kg vágott savanyú káposzta, 5 nagyobb fej vöröshagyma, 2 púpos fakanál sertészsír, 3 db zöldpaprika, 3 db paradicsom. A fűszerezéshez: 8-10 teáskanál őrölt

Tengeri kásás töltött káposzta Tovább olvasom »