habarás

Savóleves

Savóleves Hozzávalók: 1- 1,5 liter savó, 1 teáskanál só, 4 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál tejföl, 1 tojás. A reszelt tésztához 1 tojás, és annyi liszt, amennyit felvesz. A savót a sóval felforraljuk. Közben elkészítjük a reszelt tésztát. Egy egész tojáshoz annyi lisztet teszünk, hogy jó kemény tésztát kapjunk. Lisztezett gyúródeszkára reszeljük, és száradni hagyjuk, amíg …

Savóleves Tovább »

Kaszás leves

Kaszás leves Hozzávalók: (10 főre) 2 kg füstölt hús (oldalas, vagy tarja), 30 dkg füstölt kolbász, 1 kg sertéshús (comb, lapocka, tarja), 3-4 kg krumpli, 2 nagy vöröshagyma, 10 babérlevél, só, 1 liter tejföl, 1 dl tej, liszt a habaráshoz. A krumplit meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. Nagy leveses fazékba beletesszük a megtisztított egész hagymákat és …

Kaszás leves Tovább »

Tárkonyos leves

Tárkonyos leves Hozzávalók: 30 dkg füstölt hús (tarja), 1 nagy csokor tárkony, 1 teáskanál só, 2 evőkanál ecet, késhegynyi szódabikarbóna. A levesbetéthez 4 zsemle. A habaráshoz 2 evőkanál liszt, 1 liter tej, 2 dl tejföl. A húst apró kockákra vágjuk, és néhány percre langyos vízbe tesszük, hogy kicsit kiázzon. Leveses fazékban vizet melegítünk, ebbe tesszük …

Tárkonyos leves Tovább »

Birsalmás bableves

Birsalmás bableves Hozzávalók: 4 db nagyobb birsalma, 50 dkg fejtett bab (vagy 25 dkg szárazbab), 2 babérlevél, 1 csapott evőkanál só. A habaráshoz 1 evőkanál liszt, 1 tojás, csipetnyi só, 3 púpos evőkanál tejföl, fél liter tej. A birsalmákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, cikkekre vágjuk, megmossuk. Három almát beleteszünk egy lábosba, felöntjük kevés vízzel, felforraljuk, és …

Birsalmás bableves Tovább »

Aszalt szilvás étel (szilvaleves)

Aszalt szilvás étel (szilvaleves) Hozzávalók: 50 dkg aszalt szilva, 30 dkg kristálycukor, csipetnyi só, fél citrom, 10 szem egész fahéj, 12 szem szegfűszeg, 1 liter tej, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 púpos evőkanál szilvalekvár. Az aszalt szilvát langyos vízzel felöntjük, és kicsit áztatjuk. Leveses fazékban vizet forralunk, ebbe beleöntjük a megduzzadt szilvaszemeket, és pár …

Aszalt szilvás étel (szilvaleves) Tovább »

Sztaroszta gombaleves

Sztaroszta gombaleves  Hozzávalók: (6 főre)  10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg füstölt kolbász, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csapott evőkanál őrölt fűszerpaprika, 2 paradicsom, 1 paprika, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2 babérlevél, 50 dkg vargánya (vagy 5 dkg szárított vargánya), csipetnyi tárkony, 5 dkg reszelt tészta. A habaráshoz 2 evőkanál liszt, egy dl tejföl, egy evőkanálnyi …

Sztaroszta gombaleves Tovább »

Vargányás gombaleves

Vargányás gombaleves Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 6 szem feketebors, só, 50 dkg vargánya, 70 dkg burgonya. A rántáshoz 1 fakanálnyi sertészsír, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál fűszerpaprika. A habaráshoz 3 evőkanál liszt, négy dl tejföl. A borsot, a babérlevelet, a fokhagymát teatojásba rakjuk, és két liter vízbe tesszük. Megsózzuk, és …

Vargányás gombaleves Tovább »