hal

Balatoni vegyes halászlé

Balatoni vegyes halászlé Hozzávalók: törpeharcsa, keszeg, balin, ezüstkárász, ponty, a halak ikrája, 6 kisebb fej vöröshagyma, só, 2 gerezd fokhagyma, 6 babérlevél, 2 dl olaszrizling, őrölt fűszerpaprika, 2 evőkanál mangalicazsír, 1 paradicsom, 2 teáskanálnyi csípős őrölt paprika. Először előkészítjük az alapléhez valókat. Két kisebb fej vöröshagymát felvágunk, a bográcsunk (fazekunk) aljába szórjuk. Rárakjuk a megtisztított, …

Balatoni vegyes halászlé Tovább »

Rácalmási rakott ponty

Rácalmási rakott ponty  Hozzávalók: (10 személyes adag) 1 nagyobb, kb. 5 kg-os ponty, só, őrölt feketebors, őrölt fűszerpaprika, 10 dkg liszt, a sütéshez sertészsír. két kg burgonya, 12 tojás, 1,2 liter tejföl. 10 dkg zsemlemorzsa, és a pirításához 5 dkg sertészsír. A pontyot megtisztítjuk, belsőségeit eltávolítjuk, fejét levágjuk, majd kifilézzük. A halhúst nagyobb szeletekre vágjuk, …

Rácalmási rakott ponty Tovább »

Ecetes hal

Ecetes hal Hozzávalók: 4-5 db keszeg, só, sertészsír, liszt, őrölt fűszerpaprika. Az ecetes léhez 2 fej vöröshagyma, 4 fokhagyma, 3 babérlevél, 1 csapott evőkanál cukor, csipetnyi só, egy liter víz, 2-3 evőkanál ecet, pár szem egész bors és szegfűbors. A megtisztított keszegeket alaposan beirdaljuk, kisebb darabokra vágjuk, és kívül-belül megsózzuk. Egy nagyobb serpenyőben nem túl …

Ecetes hal Tovább »

Töltött csuka

Töltött csuka Hozzávalók: Egy kb. 2 kilós, megtisztított csuka, sertészsír, fokhagyma, 30 dkg húsos szalonna szelet. A töltelékhez: 10 dkg párolt rizs, 2 teáskanál párolt vöröshagyma, 7 dkg gomba, csipetnyi só, és őrölt fehérbors, friss majoránna, kakukkfű, petrezselyem zöldje, 2 tojás sárgája. A májas raguhoz: a csuka mája, 10 dkg csirkemáj, 1 evőkanál sertészsír, csipetnyi …

Töltött csuka Tovább »

Sült garda

Sült garda Hozzávalók: egy kg friss, tisztított garda, fokhagyma gerezdek, sertészsír, só, őrölt fűszerpaprika. A pároláshoz káposztalevelek. A gardák mindkét oldalára tihanyi szokás szerint 72-szer beirdaljuk, hogy az y szálkákat átvágjuk. A gerinc mentén nyársra húzzuk, erre a célra a legjobb a szelence (vadorgona) vesszője. Mindegyik halat alaposan bedörzsöljük fokhagymával, enyhén megkenjük zsírral, alaposan besózzuk, …

Sült garda Tovább »