kemencés étel

Kulcsos kalács

Kulcsos kalács Hozzávalók: (5 nagy kalácshoz) 2,5 liter tej, 10 dkg élesztő, 50 dkg cukor, 5 csipetnyi só, 30 dkg sertészsír, 4-5 kg liszt, 5 dl étolaj, a tepsik kenéséhez zsír, a tetejére felvert tojás, és cukros víz. Langyos, cukros tejbe élesztőt morzsolunk, és kicsi sót is adunk hozzá. Zsírral és annyi liszttel dagasztjuk ki, …

Kulcsos kalács Tovább »

Langalló

Langalló Hozzávalók: (10 langallóhoz) 5 kg liszt, 25 dkg élesztő, 1 liter tej, 2 evőkanál cukor, só, 1 liter tejföl, 2 fej fokhagyma, 2 dl étolaj. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel. Közben a lisztet dagasztótálba szitáljuk, és elkeverjük benne a sót. Közepébe fészket formálunk, és beleöntjük a felfuttatott …

Langalló Tovább »

Kemencés sült

Kemencés sült Hozzávalók: a császárszalonnához: egy nagyobb darab császárszalonna, kömény, fokhagyma, őrölt pirospaprika, koriander, só. A sertéssülthöz: 1 sertéscomb, 30 dkg házi füstölt szalonna, őrölt feketebors, só, majoránna, kömény, őrölt fűszerpaprika. A csülökhöz: 4-5 gerezd fokhagyma, őrölt feketebors, só, kömény. A húsok alá és tetejére étolaj, 3 dl olaszrizling. A húsokat a sütés előtti napon …

Kemencés sült Tovább »

Szilvalekváros bukta

Szilvalekváros bukta (kemencés sütemény) Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, csipetnyi cukor, 1 evőkanál liszt. 45 dkg liszt, csipetnyi só, 20 dkg sertészsír, 2 dl tejföl, 3-4 dl sűrű szilvalekvár. A tetejére porcukor. Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a langyos tejet, cukrot, és elkeverjük egy kevés liszttel. A tetejét is megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk, …

Szilvalekváros bukta Tovább »

Birssel töltött kacsa

Birssel töltött kacsa (kemencés étel) Hozzávalók: 1 egész, kb. 2-2,3 kilós kacsa, 1 szál rozmaring, só, 3 birsalma. A körethez 8-10 szem krumpli, 1 csokor petrezselyem, só, étolaj. A cserépedény aljába beletesszük a rozmaringágat. A kacsát kívül-belül besózzuk, testüregét a megtisztított birsalmával megtöltjük, és a tálba helyezzük. Betoljuk az előfűtött kemencébe. 40 percnyi sütés után …

Birssel töltött kacsa Tovább »

Csülkös káposzta

Csülkös káposzta (kemencés étel) Hozzávalók: 1,5 kg savanyú káposzta, 2 fej vöröshagyma, 6 szem borókabogyó, 1 kis csokor borsikafű (csombor), 1 csokor kapor, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 szál füstölt kolbász, 1,5 kg bőrös csülök. A káposztát enyhén átmossuk, lecsepegtetjük, és egy nagyobb cserépedény aljába tesszük. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és a káposztán elegyengetjük. …

Csülkös káposzta Tovább »

Fahamuval fűszerezett domoszlói lángos

Fahamuval fűszerezett domoszlói lángos Hozzávalók (12 lángoshoz): 3 kg liszt, 1,5 kg krumpli, só, 15 dkg élesztő, 60 dkg tepertő, 50 dkg reszelt sajt, 5 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma. A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, krumplinyomón áttörjük, és hűlni hagyjuk. A főzővízből kiveszünk egy félliternyit, ebben futtatjuk fel az …

Fahamuval fűszerezett domoszlói lángos Tovább »