keszeg

Kis-Balatoni halászlé nagyradai módra

Kis-Balatoni halászlé nagyradai módra Hozzávalók: (20 főre) 6 kg hal (ponty, keszeg, kárász, törpeharcsa), 8 nagy fej vöröshagyma, 6 tv-paprika, 3 evőkanál só, 4 evőkanál füstölt paprika, 5 evőkanál fűszerpaprika. A megtisztított halakból a ponty fejét az alaplébe tesszük, a többit patkókra felvágjuk, és alaposan besózzuk. A kisebb halak uszonyait és fejét eltávolítjuk, a többi […]

Kis-Balatoni halászlé nagyradai módra Tovább olvasom »

Tepsis hal

Tepsis hal Hozzávalók: 8 db előfőzött, sütnivaló burgonya, 2 vöröshagyma, 20 dkg mangalica szalonna szeletben, 10 dkg mangalica szalonna apróra vágva, 2 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 5 dkg sertészsír, 5 gerezd tört fokhagyma, 5 db kárász, vagy keszeg. A halat megtisztítjuk, és nagyon sűrűn beirdaljuk, hogy elvágjuk a Y alakú szálkákat. Ezután kívül-belül sózzuk

Tepsis hal Tovább olvasom »

Balatoni sült keszeg

Balatoni sült keszeg Hozzávalók: 50 dkg liszt, 6 dkg jó minőségű őrölt fűszerpaprika, só, 2 kg keszeg, vagy kárász, a sütéshez étolaj. A halakat megtisztítjuk, átmossuk, és sűrűn, mindkét oldalán beirdaljuk. Alaposan besózzuk, és ebben 1-2 órán át, hideg helyen pihentetjük. A lisztet a paprikával összekeverjük, és ebbe forgatjuk bele a keszegeket. Az étolajat felforrósítjuk,

Balatoni sült keszeg Tovább olvasom »

Olajos hal

Olajos hal Hozzávalók: 1 kg vékony karikákra vágott vöröshagyma, 2 kg tisztított, sűrűn beirdalt, darabolt keszeg. Soronként 2 babérlevél, kávéskanál őrölt bors, ízlés szerint só, 1 liter étolaj. Egy lábos aljára fél dl étolajat öntünk, és megszórjuk hagymakarikákkal. A keszegdarabkákat egyenként kívül-belül alaposan bedörzsöljük sóval. Egy sort a hagymára rakunk. Két babérlevelet, és kávéskanálnyi őrölt

Olajos hal Tovább olvasom »

Ecetes keszeg

Ecetes keszeg Hozzávalók: 1 kg keszeg, 30 dkg kukoricaliszt, só, 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika, a sütéshez zsír, vagy olaj. Az ecetes léhez: 4-5 gerezd fokhagyma, fél dl ecet, 1 teáskanál só. A keszegeket megtisztítjuk, és mindkét oldalukon sűrűn beirdaljuk, hogy elvágjuk a nagyobb szálkákat. Ha a halnak van ikrája, akkor azt is lisztbe forgatva kisüthetjük,

Ecetes keszeg Tovább olvasom »

Ecetes hal

Ecetes hal Hozzávalók: 4-5 db keszeg, só, sertészsír, liszt, őrölt fűszerpaprika. Az ecetes léhez 2 fej vöröshagyma, 4 fokhagyma, 3 babérlevél, 1 csapott evőkanál cukor, csipetnyi só, egy liter víz, 2-3 evőkanál ecet, pár szem egész bors és szegfűbors. A megtisztított keszegeket alaposan beirdaljuk, kisebb darabokra vágjuk, és kívül-belül megsózzuk. Egy nagyobb serpenyőben nem túl

Ecetes hal Tovább olvasom »

Petyeg – halleves

Petyeg (halleves) Hozzávalók: 2 kanál sertészsír, 1 nagy fej vöröshagyma, só, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, 2 nagyobb burgonya, egy szál sárgarépa és petrezselyem gyökér, 2 babérlevél. Haldarabok: főleg keszeg feje, farka – kb. egy kg. A haldarabokat besózzuk. A burgonyát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A gyökérzöldségeket megtisztítjuk, és karikákra szeleteljük. Egy nagyobb fazékban felolvasztjuk a

Petyeg – halleves Tovább olvasom »