tejföl

Fahamuval fűszerezett domoszlói lángos

Fahamuval fűszerezett domoszlói lángos Hozzávalók (12 lángoshoz): 3 kg liszt, 1,5 kg krumpli, só, 15 dkg élesztő, 60 dkg tepertő, 50 dkg reszelt sajt, 5 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma. A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, krumplinyomón áttörjük, és hűlni hagyjuk. A főzővízből kiveszünk egy félliternyit, ebben futtatjuk fel az […]

Fahamuval fűszerezett domoszlói lángos Tovább olvasom »

Macok – mackó

Macok (mackó) Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 evőkanál só, 2 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2 dl tejföl.  A tepsi kikenéséhez zsír, a sütéshez zsír, vagy étolaj. A krumplit lereszeljük, megsózzuk, a liszttel és a tojással összekeverjük, őrölt borssal ízesítjük. A tepsit vastagon megkenjük zsírral, szétterítjük benne a masszát, és előmelegített sütőben

Macok – mackó Tovább olvasom »

Házi kenyér és langali

Házi kenyér és langali Hozzávalók: (3 kenyérhez és 2 langalihoz): 6 kg liszt, az előző sütésből félretett kovász, 5 dkg élesztő, só. A langalihoz: 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál zsír, só, négy dl tejföl. Az előző sütésből félretett kovászt bő, langyos vízbe beáztatjuk. A lisztet dagasztóteknőbe szitáljuk. A megázott kovászt a lisztben kialakított mélyedésbe öntjük,

Házi kenyér és langali Tovább olvasom »

Rácalmási rakott ponty

Rácalmási rakott ponty  Hozzávalók: (10 személyes adag) 1 nagyobb, kb. 5 kg-os ponty, só, őrölt feketebors, őrölt fűszerpaprika, 10 dkg liszt, a sütéshez sertészsír. két kg burgonya, 12 tojás, 1,2 liter tejföl. 10 dkg zsemlemorzsa, és a pirításához 5 dkg sertészsír. A pontyot megtisztítjuk, belsőségeit eltávolítjuk, fejét levágjuk, majd kifilézzük. A halhúst nagyobb szeletekre vágjuk,

Rácalmási rakott ponty Tovább olvasom »

Herőke

Herőke Hozzávalók: 6 tojás sárgája, 5 dl tejföl, 1 kiskanálnyi só, 1 evőkanál porcukor, 1 vaníliás cukor, 70 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna. Sertészsír, vagy étolaj a kenéshez és a sütéshez. A tetejére porcukor. A tojások sárgáját elkeverjük a tejföllel, beletesszük a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a lisztben elkevert szódabikarbónát, és jól összedolgozzuk.

Herőke Tovább olvasom »

Sztrapacska

Sztrapacska  Hozzávalók: (8-10 főre) 2 kg nagy szemű burgonya, 60 dkg liszt, 1 kiskanál só, 20 dkg szalonna, 4 fej vöröshagyma, 70 dkg túró, négy dl tejföl. A krumplit megtisztítjuk, és lereszeljük. Enyhén sózzuk, és liszttel összekeverjük. Lobogó forró, sós vízbe szaggatjuk. A szalonnát kis kockákra vágva zsírjára pirítjuk. A hagymát is felkockázzuk, és zsírban, kevés

Sztrapacska Tovább olvasom »

Zsírban sült perec

Zsírban sült perec Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojás, 1 kávéskanál só, 5 dkg porcukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, három dl aludttej, egy dl tejföl. A sütéshez sertészsír, vagy étolaj. A tetejére porcukor. A tojásokat villával felverjük. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáöntjük a tojást, a sót, a porcukrot, a szódabikarbónát, két dl aludttejet, a tejfölt, és

Zsírban sült perec Tovább olvasom »

Hólabda

Hólabda Hozzávalók: egy dl tej, 4 teáskanál porcukor, fél dl fehérbor, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 4 teáskanál tejföl, kb. 20 dkg liszt. A sütéshez bő zsír, vagy olaj. A szóráshoz vaníliás porcukor. A tejet, porcukrot, bort, tojásokat, és tejfölt összegyúrjuk a liszttel. Lisztezett gyúródeszkán cipóvá alakítjuk. Háromfelé választjuk, és egyenként kisodorjuk. Derelyevágóval nagyobb

Hólabda Tovább olvasom »

Tejfölös kelt rétes

Tejfölös kelt rétes Hozzávalók: fél liter tej, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só, 5 dkg élesztő, egy kg liszt, 1 tojás, fél dl étolaj, vagy olvasztott baromfizsír. A töltelékhez 10 tojás, egy liter tejföl, 2 púpos kanál porcukor, 12 evőkanál kristálycukor, 1 citrom reszelt héja. A tepsi kenéséhez zsír, a rétes nyújtásához liszt, a tészta locsolásához

Tejfölös kelt rétes Tovább olvasom »

Töpörtyűs pogácsa

Töpörtyűs pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, só, 2 tojás, 1 sütőpor, két dl tejföl, 20 dkg zsír, kevés tej. 30 dkg darált töpörtyű, a pogácsák kenéséhez 1 tojás sárgája, a tepsi kenéséhez zsír. A lisztben elkeverjük a sütőport, beletesszük a sót, a tojásokat, a tejfölt és a zsírt, és jól összedolgozzuk. Amennyiben szükséges, még kevés

Töpörtyűs pogácsa Tovább olvasom »

Nyers krumplis nokedli

Nyers krumplis nokedli Hozzávalók: 3 kisebb fej vöröshagyma, 10 dkg sertészsír, 5 közepes nagyságú krumpli, 2 tojás, só, liszt, tejföl, túró. A vöröshagymákat megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és a zsírban szép világosbarnára pirítjuk. A krumplikat megtisztítjuk, és nyersen lereszeljük. Beleütjük a 2 tojást, kissé megsózzuk, és annyi liszttel elkeverjük, hogy nokedli állagú tésztát kapjunk. Lobogó

Nyers krumplis nokedli Tovább olvasom »

Lábatlan

Lábatlan Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 2 tojás, két dl tejföl, 20 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna. A tetejére cukros darált dió. A tepsi előkészítéséhez sertészsír, kevés liszt. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgákat porcukorral kikeverjük, és hozzáadjuk a tejfölt. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, és a tejfölös masszába vegyítjük. A tojások fehérjét kemény habbá

Lábatlan Tovább olvasom »