Krumpligölődin leves sonkalében
Hozzávalók: a gölődinhez: 5 nagyobb krumpli, 1 marék liszt, 1 tojás, só. A leveshez: 1 egész füstölt csülök, 2 nagy petrezselyemgyökér, 3 nagy sárgarépa, 1 vöröshagyma, 3 közepes krumpli, só, 1 csokor zeller-és petrezselyemzöld.
A csülköt egy nagyobb fazékban feltesszük a tűzre, az első habját leszedjük, majd puhára főzzük.
Közben a gölődinhez is feltesszük a krumplikat, héjában megfőzzük.
A zöldségféléket megtisztítjuk, a nagyokat kisebb darabokra vágjuk. Ezeket a sonkalébe belepakoljuk, és abban megfőzzük. Amikor már majdnem kész a levesünk, a csokorba kötött zöldeket is beledobjuk, és ízlés szerint megsózzuk.
A főtt krumplikat kicsit hűlni hagyjuk, majd megtisztítjuk, és áttörjük. Amikor kihűlt, beleütjük a tojást, két teáskanál sót szórunk rá, és liszttel összegyúrjuk. Lisztezett deszkán először hosszú rudakat sodrunk a tésztából, majd azokat kis darabkákra felvágjuk, és apró gombócokat készítünk belőle.
A levesből a csülköt kivesszük, kifőzzük benne a gölődineket, és már tálalhatjuk is a finom ételünket.