Ropogós csuka rókagombás rizzsel

Ropogós csuka rókagombás rizzsel

Hozzávalók: (8 főre) 2 kg csuka, 20 dkg füstölt szalonna, 1 fej fokhagyma, só, őrölt feketebors, fűszerolaj, 2 dl száraz fehérbor. Köret: 4 dl rizs, 1 dl étolaj, 50 dkg rókagomba, só, őrölt feketebors, 5 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld.

A szalonnát csíkokra vágjuk. A csukát meghajlítva sütőtepsibe helyezzük, nem túl sűrűn beirdaljuk. Erősen sózzuk, ezzel együtt fél órát állni hagyjuk. Ezután borssal fűszerezzük. A hal alá, és az irdalásokba is szalonnacsíkokat helyezünk. A gerinc mentén kisebb bevágásokat ejtünk, ezekbe tisztított, szeletelt fokhagyma darabkák kerülnek. Száját fél citrommal kitámasztjuk, fehérbort öntünk alá, lefóliázzuk, és előmelegített sütőben fél órát sütjük. Utána levesszük a takarást, és visszatoljuk, amíg szép színes, ropogós lesz az ételünk.

A körethez egy lábasban olajat hevítünk, lepirítjuk rajta az átmosott rizst. Amikor kifehéredett, nyolc deci vízzel felöntjük, egy teáskanál sót, csipetnyi borsot szórunk rá, és fedő alatt megfőzzük.

A rókagombát megmossuk, kisebb darabokra vágjuk, majd sós, forró vízben előpároljuk, leszűrjük. Serpenyőben vajat olvasztunk, ebben csipetnyi sóval, borssal fűszerezve megsütjük. A gombát a megpuhult rizzsel összekeverjük, és a csuka mellé kínáljuk.