Sült kacsa knédlivel, párolt káposztával
Hozzávalók: (6 főre) 6 kacsacomb, só, őrölt feketebors, kakukkfű, rozmaring, víz, 3 kisebb vöröshagyma, fél fej fokhagyma.
Párolt káposzta: 1 fej lila káposzta, 1 nagyobb vöröshagyma, só, 5 evőkanál cukor 1 csapott evőkanál 20%-os ecet, csipetnyi őrölt kömény, 3 evőkanál sertészsír.
Knédli: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 3 dkg sertészsír, 3,5 dl langyos tej.
A készítés előtti napon a combokat alaposan besózzuk és borsozzuk, ebben a pácban hideg helyen állni hagyjuk.
A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítva, szeletekre vágva egy tepsi aljába pakoljuk. Bőrrel felfelé ráhelyezzük a combokat, szórunk rá rozmaringot, kakukkfüvet, majd négy deci vizet öntünk alá. Lefóliázzuk, és 180 fokra előmelegített sütőben egy órán át, puhulásig sütjük. Amennyiben szükséges, a vizet pótoljuk. A combokat megfordítjuk, és takarás nélkül szép színesre pirítjuk.
A lila káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk. Egy evőkanál sóval összekeverjük, és ebben állni hagyjuk. Közben felkockázzuk a vöröshagymát.
Egy lábosban a zsíron színesre sütjük a hagymákat, rápakoljuk a sóból kinyomott káposztát. Pár percig pároljuk, majd ízesítjük cukorral, ecettel, köménnyel. Fél óráig fedő alatt főzzük.
Közben elkészítjük a knédlit. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztbe beletesszük a tojás sárgáját, a sót és a zsírt. Amikor az élesztő megkelt, azt is hozzáadjuk és a többi langyos tejjel bedagasztjuk a tésztát. Jó alaposan, hólyagosra kidolgozzuk, majd langyos helyen legalább fél órát, letakarva állni hagyjuk.
A megszaporodott tésztát gyúródeszkán háromfelé választjuk, ezekből téglatesteket készítünk. Egy párolóedényben vizet forralunk, a szűrőjét kicsit kizsírozzuk, és ebben a knédliket egyenként, fedő alatt 20-25 perc alatt kifőzzük. Fontos, hogy idő közben a fedőt ne emelgessük.
Tálalásnál szeletekre vágjuk, majd a kacsával és a párolt káposztával együtt kínáljuk.