Szalagárés pogácsa

Szalagárés pogácsa

Hozzávalók: 7 tojás, 30 dkg liszt, 7 evőkanál kristálycukor, 1,5 dkg szalalkáli, 30 szem kockacukor.

6 egész tojást és egy sárgáját tányérba felütünk. Az egy fehérjét félretesszük. A lisztbe beleöntjük a tojásokat, a cukrot, és a szalalkálit, majd lágy tésztát dagasztunk belőle. Amikor jól kidolgoztuk, egy kis diónyi adagot sütőpapírra téve pár perc alatt átsütünk, így megbizonyosodhatunk arról, hogy jó a tészta. Ha szükséges, még lisztet adhatunk hozzá, de fontos, hogy nem folyós, de lágy tésztánk legyen. Az egészet vastagon meglisztezett gyúródeszkára öntjük, és sok liszttel szórva (a kezünket és a sodrófát is lisztezve) apránként csíkokat sodrunk belőle, ezeket kb. 7 cm-es rudakra szeleteljük. Tetejüket a megmaradt tojás fehérjével megkenjük. A kockacukrot húsklopfolóval durvára törjük, és ezt szórjuk a pogácsákra.

Lisztezett tepsibe tesszük, tisztes távolságra egymástól, mert sütés közben megdagadnak. Fontos, hogy a jól előmelegített sütő ajtaját ne nyitogassuk. Kb. 10 perc alatt megsül. Dobozban sokáig eltartható.