Lisztes sterc tejfölös uborkasalátával

Lisztes sterc tejfölös uborkasalátával

Hozzávalók: Sterc: 40 dkg liszt, 3 nagyobb krumpli, 10 dkg sertészsír, só. Saláta: 6 kígyóuborka, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál 10%-os ecet, 3 cl víz, 2 gerezd fokhagyma, 4,5 dl tejföl, 1 teáskanál őrölt paprika.

A sterchez először a krumplit megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, és sós vízben puhára főzzük.

A lisztet egy nagy lábasban, lassú tűzön, folytonos kevergetéssel (zsiradék nélkül) zsemleszínűre pirítjuk. Amikor elkészült, rászedjük a főtt krumplit, kevés főzőlevet, és összetörjük benne. Közben ízlés szerint sózzuk. A zsírt megolvasztjuk, majd forrón a stercre öntjük, azt is alaposan elkeverjük. Akkor lesz jó, ha a tésztát, mint a smarnit, szét tudjuk szaggatni darabosra.

A salátához az uborkát megtisztítjuk, legyaluljuk, jól besózzuk, ebben állni hagyjuk. A fokhagymát megtisztítjuk. Az öntethez a kevés vízbe nyomjuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk az ecetet, porcukrot, borsot.

Az uborka levét kinyomjuk, összekeverjük az öntettel, a tejföllel, és egy kevés őrölt paprikával színesítjük a tetejét. Ezt kínáljuk a lisztes sterc mellé.