Nyögvenyelő
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 tojás, 30 dkg liszt, 50 dkg túró, 20 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál só, 3 evőkanál sertészsír, 4 dl tejföl.
A megtisztított krumplit káposztagyalun lereszeljük. Sóval, liszttel, tojással elkeverjük. Nem túl lágy tésztát készítünk belőle. Ezt lobogó forró vízbe beleszaggatjuk. Amikor megfőtt leszűrjük, átöblítjük.
A szalonnát kockákra vágjuk, és zsírban kisütjük. A nyögvenyelőt nagyobb lábasba tesszük, ráborítjuk a tepertőt a zsírjával együtt, enyhén megsózzuk, és átmelegítjük.
Tálalásnál túrót, tejfölt teszünk rá.
A nyögvenyelőt tojás nélkül is készíthetjük, akkor valamivel több liszt szükséges hozzá.