Almás lepény kemencében sütve

Almás lepény kemencében sütve

Hozzávalók: (1 hatalmas, vagy 3 sütőtepsi nagyságú lepényhez) 2 kg liszt, 1,5 liter tej, 10 dkg élesztő, 40 dkg cukor, csipetnyi só, 4 tojás, 40 dkg margarin, 4 evőkanál zsemlemorzsa. Töltelék: 10 kg alma, 70 dkg cukor, 1 evőkanál fahéj, 3 evőkanál vaníliás cukor. Egy-két tojás a kenéshez.

Először az élesztőt másfél deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A margarint megolvasztjuk. A lisztet a többi cukorral, tejjel, csipetnyi sóval, a tojásokkal és a megkelt élesztővel jó alaposan kidagasztjuk. Közben a margarint több részletben beledolgozzuk.

Amikor már szép sima a tészta, lelisztezzük, letakarjuk, és egy órát kelesztjük.

Közben az almát megtisztítjuk, lereszeljük, kicsi állás után kinyomjuk a levét, majd cukorral, fahéjjal és vaníliás cukorral ízesítjük.

A tepsit vajjal kikenjük.

A megkelt tészta felét (amennyiben három tepsiben sütjük, hat részre kell osztani a tésztát) kiszakítjuk egy lisztezett deszkára.

Tepsi nagyságúra kisodorjuk, és a sütőedényünk alját beterítjük vele. Zsemlemorzsával meghintjük, tetejére almás tölteléket halmozunk, és egy másik kisodort lappal befedjük.

Felvert tojással átkenjük, letakarva még húsz percig kelesztjük, majd előmelegített kemencében fél óra alatt megsütjük.

Kicsit hűtjük, utána kockákra vágva kínáljuk.