Betyárgombóc
Hozzávalók: 60 dkg darált sertéshús, 2 tojás, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál fűszerpaprika, 15 dkg zsemlemorzsa. A mártáshoz: 1 db vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 dl étolaj, 20 dkg gomba, 2 dl főzőtejszín, 1 babérlevél, 1 teáskanál só, 1 púpos teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál őrölt bors, őrölt szerecsendió, 1 teáskanál kakukkfű, 2 dl tejszín, 2 evőkanál liszt. A nokedlihez: 60 dkg liszt, 3 tojás, só, fél dl étolaj.
A darált húsban elkeverjük a tojásokat, a zsemlemorzsát. Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával. Összegyúrjuk, és félretesszük.
Mártás alapot készítünk. Az apróra vágott vöröshagymát és zöldpaprikát étolajon megpároljuk. Megszórjuk őrölt paprikával, és azonnal felengedjük egy liter vízzel. Összefőzzük, és ízesítjük reszelt szerecsendióval, sóval, borssal, babérlevéllel. Még adunk hozzá annyi vizet, hogy a gombócainkat majd ellepje, és fedő alatt főzzük tovább. Közben a húsból kisebb gombócokat készítünk, és a mártásban kifőzzük. Amennyiben friss gombát használunk, akkor megtisztítjuk, felszeleteljük, és sóval, borssal ízesítve kevés olajon megpároljuk, majd az egészet az ételbe borítjuk. Kakukkfűvel ízesítjük, és tejszínes habarással besűrítjük.
A nokedli hozzávalóit vízzel kikeverjük, és lobogó, sós vízbe szaggatjuk. Ezzel kínáljuk a betyárgombócokat.