bor

Almaleves

Almaleves Hozzávalók: 3 dl száraz fehérbor, 10 dkg mazsola, 10 dkg cukor, 3 alma, 4 dl víz, 3 szegfűszeg, 1 kávéskanál őrölt fehérbors, 1 kávéskanál őrölt fahéj, csipetnyi só, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 2 dl tejszín, 1 evőkanál étkezési keményítő. Az almákat megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. Egy lábasba felteszünk melegedni fehérbort, cukrot és mazsolát. Hozzáadjuk …

Almaleves Tovább »

Mákos, szezámmagos rúd

Mákos, szezámmagos sós rúd Hozzávalók: (2 tepsihez) 50 dkg liszt, 1 sütőpor, 2 teáskanál só, 1 csapott evőkanál kristálycukor, másfél deci étolaj, másfél deci fehérbor, 1 tojás, szezámmag, egész mák. A lisztet tálba borítjuk. Beletesszük a sütőport, sót, cukrot. Összekeverjük, közepébe fészket készítünk. Ide kerülnek a nedves hozzávalók: a bor, az étolaj, a tojás sárgája. …

Mákos, szezámmagos rúd Tovább »

Vörösboros kacsapörkölt

Vörösboros kacsapörkölt Hozzávalók: 1 kacsa combja, zúzája, szíve, lába, szárnya, nyaka. 1 púpos fakanál sertészsír, 2 vöröshagyma, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 3 evőkanál őrölt paprika, 5-6 db csípős paprika, 1 dl vörösbor. A vöröshagymát felkockázzuk. Egy nagyobb lábasban, egy púpos fakanál zsírral, egy evőkanál sóval üvegesre pároljuk. Összekeverjük az őrölt paprikával, és …

Vörösboros kacsapörkölt Tovább »

Vaddisznós batyu kerti javakkal

Vaddisznós batyu kerti javakkal Hozzávalók: 80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, egy evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál só, 2 tojás, 2 evőkanál zsír, 3 dl tej. A töltelékhez: 40 dkg vaddisznó szűzpecsenye, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8 db koktélparadicsom, 2 szál lestyán, 1 kávéskanál só, csipetnyi őrölt feketebors, fél kápia paprika, fél deci vörösbor. A …

Vaddisznós batyu kerti javakkal Tovább »

Tunkolós

Tunge mártás – Tunkolós Hozzávalók: (10 főre) 1 kg sertéscomb, 30 dkg vöröshagyma, 15-20 dkg sertészsír, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 3 babérlevél, 1 dl száraz fehérbor, 3 evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld. A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A sertéshúst szintén kockákra vágjuk. Tíz deka zsírt …

Tunkolós Tovább »

Gombai vadpörkölt burgonyás lepénnyel

Gombai vadpörkölt burgonyás lepénnyel Hozzávalók: 4 kg vaddisznócomb, 50 dkg füstölt szalonna, 3 kg vöröshagyma, 5 fej fokhagyma, 3 teáskanál őrölt feketebors, 3 teáskanál őrölt kömény, 20 szem borókabogyó, 15 dkg őrölt paprika, 4 babérlevél, só, 1 kg gomba, 1 kg tv-paprika, 2 csípős zöldpaprika, 50 dkg paradicsom, 50 dkg vaddisznózsír, 3 dl száraz vörösbor. …

Gombai vadpörkölt burgonyás lepénnyel Tovább »

Vargányás őzpörkölt sült burgonyagombóccal

Vargányás őzpörkölt sült burgonyagombóccal Hozzávalók: (15 főre) 3 kg vegyes őzhús, 1 kg vargánya, 1,2 kg vöröshagyma, 3 fakanál sertészsír, 4 szelet füstölt tokaszalonna, 3 paradicsom, 3 tv-paprika, só, 1 evőkanál egész kömény, 20 db borókabogyó, 1 evőkanál őrölt feketebors, 8 babérlevél, 4 evőkanál fűszerpaprika, 1 púpos evőkanál kakukkfű, 2 dl vörösbor, fél fej fokhagyma. …

Vargányás őzpörkölt sült burgonyagombóccal Tovább »

Vörösborban pácolt vadnyúl piszkeszósszal és kukoricabodakkal

Vörösborban pácolt vadnyúl piszkeszósszal és kukoricabodakkal Hozzávalók: 1 egész tisztított nyúl, 2 dl tejföl, 40 dkg füstölt szalonna, 4 nagyobb sárgarépa, 2 petrezselyem, 3 dl száraz vörösbor, 6 kockacukor, 2 citrom, 1 evőkanál liszt, só, őrölt feketebors, 2 babérlevél, szerecsendió, 1 fej fokhagyma. A pácoláshoz fokhagymás, sós tej. Piszkeszósz: 50 dkg piszke (egres), 1 citrom, …

Vörösborban pácolt vadnyúl piszkeszósszal és kukoricabodakkal Tovább »

Vadsült tócsival és erdei mártással

Vadsült tócsival és erdei mártással Hozzávalók: 1,5 kg vaddisznócomb, 30 dkg füstölt mangalica szalonna, 1 kávéskanál kakukkfű, só, 5 dkg fokhagymás vaj. A páchoz: 3 dl víz, 3 dl száraz vörösbor, 1 dl étolaj, 1 csokor csombor (borsikafű), 3 gerezd fokhagyma, 4 db babérlevél, 1 csapott evőkanál egészbors, 1 evőkanál borókabogyó, pár szem koriandermag, kevés …

Vadsült tócsival és erdei mártással Tovább »

Káposztás pity-puty

Káposztás pity-puty Hozzávalók: (12 főre) 3 db első csülök, 1 kg sertés lapocka, 1,5 kg házi füstölt sonka csülök része, 1 kg savanyú káposzta, 1 kg nagy szemű tarkabab, 6 nagy fej vöröshagyma, 2 púpos evőkanál sertészsír, 3 púpos evőkanál őrölt paprika, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 7 babérlevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl …

Káposztás pity-puty Tovább »

Marhapofa pörkölt tejben sült burgonyával

Marhapofa pörkölt tejben sült burgonyával Hozzávalók: 1 paprika, 1 paradicsom, ½ dl vörösbor, só, 3 kg marhapofa, 20 dkg zsír, 60 dkg vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 4 evőkanál őrölt paprika, 20 dkg füstölt szalonna. A körethez: 2 kg krumpli, só, fokhagyma (por), 8 dl tej. A marhapofát vöröshagymával, fokhagymával, sóval, …

Marhapofa pörkölt tejben sült burgonyával Tovább »