kelt tészta

Kapros-juhtúrós kenyérlángos füstölt harcsával

Kapros-juhtúrós kenyérlángos füstölt harcsával Hozzávalók: (1 közepes méretű tepsihez) 20 dkg füstölt harcsa, 1 csokor kapor, 6 db újhagyma, 15 dkg krumpli, 12 dkg juhtúró, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl langyos víz, 50 dkg liszt, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 15 dkg kolozsvári szalonna, 2 dl tejföl, 10 dkg sajt, a tepsi előkészítéséhez 5 […]

Kapros-juhtúrós kenyérlángos füstölt harcsával Tovább olvasom »

Fánktésztában sült alma citromfűvel

Fánktésztában sült alma citromfűvel Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás sárgája, 2,5 dl tej, 1 evőkanál cukor, 3 db alma, 1 csokor citromfű, 2 evőkanál fahéjas porcukor, 2 citrom leve. A sütéshez étolaj. A tálaláshoz fahéjas porcukor, eperlekvár. A lisztet kimérjük egy tálba, közepébe belemorzsoljuk az élesztőt, kevés langyos tejet öntünk rá,

Fánktésztában sült alma citromfűvel Tovább olvasom »

Vaddisznósült római kemencés kenyérrel

Vaddisznósült római kemencés kenyérrel Hozzávalók: 1 kg vaddisznócomb, só, 2 teáskanál őrölt kömény, 3 evőkanál méz, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál szardellapaszta (vagy só), másfél dl tokaji aszú, vagy móri ezerjó, 1 dl must sűrítmény, (caroenum – római fűszer). Római kenyér – kovász: 8 dkg tönköly búzaliszt, 8 dkg finomliszt, 8 dkg teljes kiőrlésű

Vaddisznósült római kemencés kenyérrel Tovább olvasom »

Meggy ízes kelt bugyor

Meggy ízes kelt bugyor Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3 tojás, 2,5 dl tej, 1 teáskanál cukor, csipetnyi só, 0,5 dl étolaj, 2-3 dl meggylekvár. A kenéshez 2 evőkanál étolaj, 1 tojás sárgája. A tetejére porcukor. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztet tálba borítjuk, csipetnyi

Meggy ízes kelt bugyor Tovább olvasom »

Szarkavári rongyos kacsamáj pálinka fürdőben, újlaki lángossal

Szarkavári rongyos kacsamáj kajszi pálinka fürdőben, újlaki lángossal Hozzávalók: 50 dkg hízott kacsamáj darabokban, 0,5 dl kajszibarack pálinka, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál őrölt feketebors, 8 teáskanál só. A lángoshoz: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 5 dl tejföl, 3 tojás, 3 teáskanál só, 3 tojás, 1 teáskanál cukor, 2 dl langyos tej, a sütéshez

Szarkavári rongyos kacsamáj pálinka fürdőben, újlaki lángossal Tovább olvasom »

Keszőcés-mákos lepény

Keszőcés-mákos lepény Hozzávalók: 40 dkg liszt, 5 dkg zsír, 1 tojás, 1 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 4 teáskanál cukor, 10 dkg mák, 15 dkg kristálycukor, 7 dl keszőce (szilvalekvár). A tejet két teáskanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg megkel. A lisztet tálba tesszük, zsírral, tojással, és további két teáskanál cukorral összemorzsoljuk.

Keszőcés-mákos lepény Tovább olvasom »

Krumplis kenyér

Krumplis kenyér Hozzávalók: 2 kg liszt, 25 dkg főtt, áttört krumpli, 5 dkg élesztő, 2 teáskanál só. A sütés előtti nap a lisztet tálba szitáljuk, a közepébe fészket készítünk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, két deci langyos vizet öntünk rá, kicsit megszórjuk liszttel, és az egészet másnapig langyos helyen állni hagyjuk. Amennyiben az előző dagasztásból van

Krumplis kenyér Tovább olvasom »

Töltött lángos

Töltött lángos Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 4,5 dl aludttej, 3 tojás, 3 dl tej, fél dl étolaj. Töltelék: 2 evőkanál zsír, 1 kg darált sertéshús, 15 dkg gomba, 15 dkg kukorica, 15 dkg vöröshagyma, só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2 dl tejföl, 15 dkg reszelt sajt,

Töltött lángos Tovább olvasom »

Német kuglóf

Német kuglóf Hozzávalók: (2 kuglófhoz) 10 dkg élesztő, 5 dl tej, 90 édesítő tabletta, 6 evőkanál cukor, 1,2 kg liszt, 4 tojás, 1 evőkanál piros ételfesték, 2 dl étolaj, 8 dkg mazsola, margarin a formák kikenéséhez. A tejet meglangyosítjuk. Az édesítő tablettákat és a cukrot két bögrébe elfelezzük, mindegyikre öt deka élesztőt morzsolunk, és felöntjük

Német kuglóf Tovább olvasom »

Babsaláta cigánykenyérrel

Babsaláta cigánykenyérrel Hozzávalók: a salátához: 60 dkg levesben főtt bab, 1 füstölt csülök, 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika, 5 gerezd fokhagyma, 3 lila hagyma, 1 evőkanál ecet, 2 evőkanál tejföl. A cigánykenyérhez: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, csipetnyi só. A babsalátát akkor érdemes elkészíteni, amikor bablevest készítünk csülökkel. A

Babsaláta cigánykenyérrel Tovább olvasom »

Kövér palacsinta

Kövér palacsinta Hozzávalók: 1 dkg élesztő, 2 tojás, 30 dkg liszt, csipetnyi só, 1 teáskanál cukor, fél liter tej, 2 dl szódavíz, 3 evőkanál étolaj. A töltelékhez: 5 db alma, 1 kávéskanál fahéj, 3 evőkanál cukor, 1 csapott evőkanál zsír. A sütéshez étolaj. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és lereszeljük. Őrölt fahéjjal és cukorral összekeverjük.

Kövér palacsinta Tovább olvasom »