Csacskanica – káposztás béles
Hozzávalók: (egy tepsi béleshez) fél fej káposzta, 30 dkg liszt, 15 dkg zsír, 1,5 dl tejföl, 1 dl aludttej, 3 teáskanál só, 2 tojás.
A káposztát lereszeljük, lesózzuk, és kicsit állni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tésztát. A lisztet egy teáskanál sóval, 10 dkg zsírral, egy deci tejföllel, két tojással összedolgozzuk. Annyi aludttejet adunk hozzá, hogy könnyen gyúrható anyagot kapjunk. Lisztezett deszkára tesszük, négyfelé vágjuk, és ezeket egyenként kicipózzuk.
A káposzta levét kinyomjuk, és a tölteléket lábasban, két evőkanál zsíron megsütjük.
A tepsit vékonyan kizsírozzuk.
A cipókat egyenként kisodorjuk. Az elsőt kicsit nagyobbra, hogy a tepsi oldalát is befedje, amikor beletesszük. Megszórjuk káposztával, és beborítjuk a második lappal. Ezt így folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. Felülre tésztalap kerül.
Sütés előtt a csacskanicát éles késsel felszeleteljük.
Egy evőkanál zsírt két evőkanál tejföllel összekeverünk, ezzel átkenjük a béles tetejét. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.