Hozzávalók: (3 kuglófhoz) 1,2 kg liszt, 7-8 dl tej, 6 dkg élesztő, 25 dkg lágy vaj, 25 dkg kristálycukor, 9 tojás sárgája, 1 kezeletlen citrom reszelt héja, 2 vaníliás cukor, csipetnyi só. Töltelékek: mákos: 20 dkg darált mák, 15 dkg porcukor, reszelt citromhéj. Diós: 20 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 1 teáskanál fahéj. Kakaós: 7 dkg kakaó, 10 dkg porcukor, 10 dkg aprított tejcsokoládé.
Először a tésztát készítjük el. Egy bögrébe másfél deci langyos tejet öntünk, egy púpos evőkanál cukrot szórunk bele, és rámorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel.
A dagasztótálba puha vajat teszünk, ezt cukorral, sóval, vaníliás cukorral habosra keverjük. Citromhéjat reszelünk rá, és egyenként elkeverjük benne a tojások sárgáját is. Hozzáadjuk az élesztős tejet, majd rászitáljuk a lisztet. További langyos tejet adagolva, fakanállal kidagasztjuk. Lágy, sima, hólyagos tésztát készítünk. Ezt lefedjük, langyos helyen bő fél órát kelesztjük.
Közben a töltelékhez valókat összekeverjük.
Három kuglófformát kizsírozunk, kilisztezünk.
A megkelt tésztából olajos kézzel kiszakítunk egy apró zsemlényire valót. Ezt széthúzzuk, és a forma aljába terítjük. Gazdagon megszórjuk mákos töltelékkel, majd újabb tészta következik. Ezt addig folytatjuk, amíg a forma háromnegyed részéig érünk. A tetejére tészta kerüljön. Ugyanígy készítjük el a diós és kakaós kuglófot is.
Ezután negyed órát a formában is kelesztjük, majd felvert tojással lekenjük a tetejét, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Amikor elkezd színesedni, alufóliával lefedjük, és azzal együtt sütjük, amíg elkészül. Cserépedényben kb. háromnegyed óra, egy óra a sütési idő.
Kicsit hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából, porcukorral megszórjuk, tortaszelet alakúra szeletelve kínáljuk.