Hamis mézes puszedli

Hamis mézes puszedli

Hozzávalók: fél liter cukor, fél liter víz, 60 dkg liszt, 1 csomag szalagáré, 1 kávéskanál szegfűszeg, 3 tojás. A tojások fehérjéhez további 20 dkg kristálycukor, cseppnyi ecet, csipetnyi só.

A fél liter cukrot lábosban megpirítjuk. Amikor már szép aranybarnára olvadt, hozzáöntünk fél liter vizet. Vigyázzunk, mert ilyenkor szuszog, fortyog, köp, mint a vulkánkitörés. Megijedni nem kell tőle, azonnal összekapja a cukrot, amit kitartó kevergetéssel megolvasztunk. Amikor ez is megtörtént, félretesszük, hogy kicsit meghűljön.

Amikor langyos, beletesszük a tört szegfűszeget, a tojások sárgáját, a lisztet, és a belekevert szalagárét. Annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy ne ragadjon túlságosan. Ekkor kitesszük a vastagon meglisztezett gyúródeszkára, és még ott is átdolgozzuk. Ujjnyi vastagra kisodorjuk, és pogácsaszaggatóval puszedlikat nyomunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt, vagy zsírral kikent tepsibe tesszük, meleg sütőben sütjük.

Közben a tojások megmaradt fehérjét gőz felett felverjük a kristálycukorral. Amikor már kemény a hab, kevés esetet és sót teszünk bele, hogy fényes, és tartós anyagot nyerjünk.

A kisült puszedliket a habba borítjuk, és összeforgatjuk. Süteményes tálcán hagyjuk száradni.

Sokáig elálló, finom sütemény, gyerekek kedvence.