Jakabi spárga tarjával, zöldfűszeres mártással

Jakabi spárga tarjával, zöldfűszeres mártással

Hozzávalók: (8 főre) 1,5 kg sertéstarja, só, őrölt feketebors, szódabikarbóna, 20 dkg vaj, 1 dl víz. Spárga: 1 kg zöldspárga, 80 dkg bacon, csipetnyi só, kevés cukor. Mártás: 5 dkg vaj, ½ evőkanál liszt, 1 dl tej, 10 dkg krémsajt, 1 csokor petrezselyemzöld.

A tarját felszeleteljük, enyhén sózzuk, borsozzuk, kevés szódabikarbónát szórunk rá, hogy hamarabb puhuljon. Egy lábasban a vajat megolvasztjuk, belehelyezzük a húsokat, elkezdjük sütni, majd kevés vizet aláöntve, kb. egy óra alatt puhára pároljuk. Ezután szép színesre sütjük.

A spárgát megmossuk, fás végét levágjuk. Forró, sóval és cukorral ízesített vízben előfőzzük. Kicsit hűlni hagyjuk, és egyenként bacon szalonna szeletekbe tekerjük. Egy nagyobb serpenyőben aranyló barnára pirítjuk.

Mártást készítünk hozzá. Vajat olvasztunk, a lisztet megsütjük rajta, felöntjük tejjel, és apróra szelt petrezselymet szórunk rá. Pár percig hagyjuk, hogy a petrezselyem íze érvényesüljön, majd krémsajtot keverünk hozzá, és az étel mellé kínáljuk.