Karádi kelt rétes

Karádi kelt rétes

Hozzávalók: (3 csiga alakban összetekert réteshez) 70 dkg finomliszt, 20 dkg rétesliszt, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 6-7 dl tej, 8 dkg sertészsír, 1 tojás, 2 tojás sárgája, csipetnyi só. Töltelék: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 1 csomag őrölt fahéj, 2 evőkanál kakaó, 10 dkg cukor.

Két deci tejben teáskanálnyi cukrot feloldunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel.

Az átszitált lisztbe sót szórunk, ezt betakarjuk rétesliszttel, beleborítjuk a felfutott élesztős tejet, a tojásokat és a többi langyos tejet apránként adagolva kidagasztjuk a tésztát. Közben a zsírt is beledolgozzuk. Jó laza, sima tésztát készítünk, amit három gombócra szétválasztunk, egyenként kidolgozzuk őket, majd letakarjuk és fél órát langyos helyen pihentetjük.

Lisztezett abroszon kihúzzuk, amekkorára csak lehet, majd olvasztott zsírral meghintjük, és töltelékkel megszórjuk. Felhajtjuk, mint a bejglit, és csigaformába tekerve helyezzük a kizsírozott tepsibe.

Itt is kelesztjük még fél órát, majd 180 fokra előmelegített sütőben negyven perc alatt megsütjük.

Kicsit hagyjuk hűlni, utána lehet szépen szeletelni.