Szomolya, a Bükkalja kőbe vésett faluja…

„Szomolya, a Bükkalja kőbe vésett faluja a cseresznyefák árnyékában” – ez a helybéliek jelmondata. Az ide érkező kirándulók nem fognak csalódni, ha idilli környezetre, kiváló túralehetőségekre, csodás természeti környezetre, geológiai csodákra, finom ételekre, mindezek mellé könnyed, gyümölcsös borokra, vendégszerető emberekre vágynak.

A településen fennmaradt barlanglakások egyikében tájházat rendeztek be, ahol a rece kézimunka készítését is bemutatták az asszonyok. A Bükkalján több településen is vannak barlanglakások, de Szomolyán van a legtöbb.  Egy részük idegenforgalmi célokat szolgál és szálláshelyként üzemel.

Szomolya Hungarikummal is büszkélkedhet. A felújított Szomolyai Kaptárkövek Tanösvényt végigjárva különleges riolittufa formákban gyönyörködhetünk, megismerkedhetünk történetükkel.

Világszerte híres a szomolyai rövid szárú fekete cseresznye. A zamatos gyümölccsel és a belőle készített lekvárral a sütés-főzés során is találkoztunk.

·         Szomolyai lábatlan tyúkleves

·         Toros káposzta

·         Vadpörkölt fekete cseresznye lekvárral

·         Lecsós-kacsamájas kenyérlángos

·         Fekete cseresznyés kőtt rétes

A műsor az ősz folyamán, a Duna Televízióban lesz látható. Az adás pontos időpontjáról később adunk hírt.