„Szomolya, a Bükkalja kőbe vésett faluja a cseresznyefák árnyékában” – ez a helybéliek jelmondata. Az ide érkező kirándulók nem fognak csalódni, ha idilli környezetre, kiváló túralehetőségekre, csodás természeti környezetre, geológiai csodákra, finom ételekre, mindezek mellé könnyed, gyümölcsös borokra, vendégszerető emberekre vágynak.
A településen fennmaradt barlanglakások egyikében tájházat rendeztek be, ahol a rece kézimunka készítését is bemutatták az asszonyok. A Bükkalján több településen is vannak barlanglakások, de Szomolyán van a legtöbb. Egy részük idegenforgalmi célokat szolgál és szálláshelyként üzemel.
Szomolya Hungarikummal is büszkélkedhet. A felújított Szomolyai Kaptárkövek Tanösvényt végigjárva különleges riolittufa formákban gyönyörködhetünk, megismerkedhetünk történetükkel.
Világszerte híres a szomolyai rövid szárú fekete cseresznye. A zamatos gyümölccsel és a belőle készített lekvárral a sütés-főzés során is találkoztunk.
· Szomolyai lábatlan tyúkleves
· Toros káposzta
· Vadpörkölt fekete cseresznye lekvárral
· Lecsós-kacsamájas kenyérlángos
· Fekete cseresznyés kőtt rétes
A műsor az ősz folyamán, a Duna Televízióban lesz látható. Az adás pontos időpontjáról később adunk hírt.