Tejfölös gombapaprikás pirított gánicával
Hozzávalók: 2 db vöröshagyma, 2 paprika, 3 paradicsom, 50 dkg vegyes erdei gomba (vargánya, galambgomba, rókagomba), 1 evőkanál zsír, 3 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál tej, 2 teáskanál só, őrölt feketebors, őrölt kömény, csipetnyi kakukkfű, oregano, tárkony, bazsalikom és majoránna, 2 teáskanál őrölt paprika. A gánicához: 3 evőkanál zsír, 6 dl liszt, fél liter forró víz, 1 teáskanál só.
A vöröshagymát nagyobb kockákra vágjuk, a paprikák magházát eltávolítjuk, vékonyra felszeleteljük. A paradicsomot kisebb cikkekre aprítjuk.
A gombákat megmossuk, leforrázzuk, lecsepegtetjük és azt is összevágjuk.
Egy nagyobb lábasban egy evőkanál zsírt felolvasztunk, ebben kevés sóval megpároljuk a hagymát, a paprikát és a paradicsomot. Amikor kicsit megüvegesedtek, felöntjük másfél deci vízzel, és fedő alatt puhítjuk tovább.
A fűszereket összeöntjük egy tányérba.
A habaráshoz a lisztet a tejföllel és a tejjel csomómentesre keverjük.
Amikor a lecsós alap elfőtte a levét, ráborítjuk a gombát, a fűszerkeveréket, ízlés szerint sózzuk, őrölt paprikát keverünk hozzá, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt újabb 15 percig főzzük.
Ezután a habarással összeforraljuk.
A gánicához a vizet felforraljuk, a zsírt megolvasztjuk, a lisztet egy lábasban színesre pirítjuk. Amikor kicsit barnás lett, ráöntjük a forró vizet, elkeverjük, majd a zsírt is hozzáadva addig forgatjuk, amíg a gánica gombócosan szétesik. Közben ízlés szerint sózzuk, és a paprikás mellé kínáljuk.