Mazga – vesevelő lencsefőzelékkel
Hozzávalók: 50 dkg lencse beáztatva, 6 vese, 20 dkg velő, 1 teáskanál őrölt feketebors, 4 evőkanál őrölt paprika, 5 babérlevél, 3 evőkanál sertészsír, 1 nagy és egy kicsi vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 2 tv-paprika, só.
A veséket félbevágjuk, gondosan kitisztítjuk. Kivágjuk a fehér részeket: ereket és inakat. Felcsíkozzuk, alaposan átmossuk, majd hideg vízben állni hagyjuk.
A nagyobb vöröshagymát és a tv-paprikát apróra kockázzuk. Elsőként a paprikát kezdjük el sütni három evőkanál olvasztott zsírban. Amikor már finom illata van, ráborítjuk a hagymát, és kávéskanálnyi sóval összesütjük. Végül két evőkanál őrölt paprikát adunk hozzá, felengedjük vízzel, és hozzátesszük a leszűrt, átmosott vesét. Fűszerezzük három babérlevéllel, teáskanálnyi őrölt borssal, kávéskanálnyi sóval, zúzott fokhagymával. Lefedjük, és kb. 45 perc alatt puhára főzzük, közben az elpárolgott levet apránként pótolgatjuk. Ekkor kerülhet rá a megtisztított velő, aminek már csak pár perc forralás kell.
A beáztatott, majd leszűrt, átmosott lencsét egy lábasban vízzel felöntjük. Dobunk rá két babérlevelet, sózzuk, és fél óra alatt megfőzzük.
Közben rántást készítünk hozzá. Két púpos evőkanál zsírt felolvasztunk, ebben egy kisebb, felkockázott vöröshagymát színesre sütünk, majd két evőkanál liszttel összepirítjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, ráteszünk két evőkanál őrölt paprikát. Ezzel ízesítjük a megfőtt lencsénket. Összeforraljuk, és a vesevelő mellé kínáljuk.