Bivalypörkölt kemencés burgonyával
Hozzávalók: (5 főre) 1 kg bivaly nyak-és lábszár, 3 közepes vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 tv-parika, 1 paradicsom, sertészsír, 1 púpos evőkanál őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 evőkanál borókabogyó, 4 babérlevél, 1 teáskanál füstölt paprika, 1 evőkanál csípős paprikakrém, 1 evőkanál édes paprikakrém, 20 dkg gomba, 2 dl száraz vörösbor, só. Köret: 4 nagy burgonya, 10 dkg juhtúró, 5 evőkanál tejföl, 5 dkg füstölt szalonna, kis csokor snidling.
A vöröshagymát kockákra vágjuk, két evőkanál zsírral együtt beletesszük a bográcsba. Megvárjuk, míg kicsit színesre sül. Közben a paradicsom tetejét keresztbe bevágjuk, a paprikát elfelezzük. A gombát felszeleteljük. A húst kockázzuk.
Amikor már kicsit színesedik a hagymánk, akkor kiszedjük egy tálba, és a megmaradt zsírban kérget pirítunk a húsra.
A krumplikat fóliába csomagoljuk, majd a kemence parazsa mellett megsütjük.
Az átpirult húsra visszatesszük a hagymát. Fűszerezzük őrölt paprikával, borssal, köménnyel, babérlevéllel, csípős-és édes paprikakrémmel, borókabogyóval, sóval. Rátesszük a paradicsomot, a paprikát és amennyiben szükséges, egy nagyon kevés vizet. Kitartóan főzzük, közben néha megkeverjük.
Amikor már majdnem megpuhult a hús, akkor jöhet a gomba és a vörösbor. Ezekkel puhulásig rotyogtatjuk a pörköltet.
A megsült krumplikat meghámozzuk, kicsit hűlni hagyjuk. Karikákra vágjuk, egy tálban egymás mellé pakoljuk, kicsit sózzuk, juhtúrót és tejfölt pakolunk a tetejére. Snidlinggel, sült szalonnapörccel megszórva kínáljuk a bivalypörkölt mellé.