aludttej

Csacskanica – káposztás béles

Csacskanica – káposztás béles Hozzávalók: (egy tepsi béleshez) fél fej káposzta, 30 dkg liszt, 15 dkg zsír, 1,5 dl tejföl, 1 dl aludttej, 3 teáskanál só, 2 tojás. A káposztát lereszeljük, lesózzuk, és kicsit állni hagyjuk. Közben elkészítjük a tésztát. A lisztet egy teáskanál sóval, 10 dkg zsírral, egy deci tejföllel, két tojással összedolgozzuk. Annyi …

Csacskanica – káposztás béles Tovább »

Darás sterc krumplival

Darás sterc krumplival Hozzávalók: 4 nagyobb krumpli, 5 dl búzadara, 1 evőkanál sertészsír, 3 teáskanál só, 1 liter víz. A tálaláshoz: tej, aludttej, lekvár. A zsírt lábasban felmelegítjük, ráöntjük a darát, és zsemlye-színűre pirítjuk. A krumplit megtisztítjuk, és egészen apró kockákra vágjuk. Egy másik lábasba tesszük, egy liter vizet, három teáskanál sót adunk hozzá, és …

Darás sterc krumplival Tovább »

Pirított gombóc aludttejjel

Pirított gombóc aludttejjel Hozzávalók: 8 db krumplis gombóc, 4 dl aludttej, 1 púpos kanál sertészsír. A pirított gombócot régen a krumplis gombóc maradékából, másnap reggelire készítették. A gombócokat apró kockákra vágták, és forró zsírban kb. 10 perc alatt színesre pirították. Tejjel, aludttejjel, de párolt káposztával is nagyon finom. Főzelék mellé feltétnek is fogyasztható.

Szilvás prósza

Szilvás prósza Hozzávalók: (két tepsihez) 4 dl aludttej (kefir), 4 evőkanál tejföl, 4-5 közepes nagyságú krumpli, 50 dkg szilva, 1 teáskanál só, 2-3 evőkanál sertészsír, 8 evőkanál liszt. A krumplit lereszeljük. Beleöntjük az aludttejet, sót, és liszttel összekeverjük. A nokedlinél lágyabb masszát készítünk. A tepsit vastagon kizsírozzuk, és vékonyan az aljába simítjuk a prósza felét. …

Szilvás prósza Tovább »

Krumplis smorni

Krumplis smorni Hozzávalók: 2 kg krumpli, fél kg liszt, 1 teáskanál só, 2 evőkanál búzadara, 20 dkg olvasztott sertészsír. A tálaláshoz tej, aludttej, vagy savanyúság. A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és még melegen áttörjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, sót, búzadarát, és fakanállal összekeverjük. 2-3 evőkanál zsírral meglocsoljuk, majd feltesszük a tűzre. Állandóan kevergetve, lassú …

Krumplis smorni Tovább »

Rongyos lapótya

Rongyos lapótya (rongyos lapóka) Hozzávalók: 40 dkg liszt, csipetnyi só, 4 evőkanál aludttej, 1 teáskanál szódabikarbóna (pezsgő). A tészta kenéséhez és a sütéshez sertészsír. A lisztet a sóval, aludttejjel, szódabikarbónával, és langyos vízzel közepes keménységű tésztává gyúrjuk. Jól kidolgozzuk, és legalább fél órára félretesszük pihenni. Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk fél centiméter vastagra. Zsírral átkenjük a tetejét. …

Rongyos lapótya Tovább »

Kuglóf

Kuglóf Hozzávalók: (3 kuglófhoz) 1,5 kg liszt, 1 liter tej, 10 dkg élesztő, 8 púpos evőkanál cukor, 2 egész tojás, 3 tojás sárgája, 2 dl aludttej (kefir), fél citrom leve, 5 dkg vaj, 30 dkg étcsokoládé, 1 dl rum, 20 dkg mazsola, 10 dkg sertészsír, 5 dkg kakaópor. Egy nagy tálat meleg vízzel átöblítünk, hogy …

Kuglóf Tovább »

Hőkönperec

Hőkönperec  Hozzávalók: (kb. 15-20 főre) 1 liter tej, 1 evőkanál cukor, 10 dkg élesztő, három kg finomliszt, 3 evőkanál só, 3 tojás, három dl aludttej, 2 púpos evőkanál sertészsír. A tetejére 2 tojás, só. Három dl langyos, cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt. Amikor megkelt, a liszthez öntjük, majd a többi tejjel, tojásokkal, és aludttejjel megdagasztjuk. …

Hőkönperec Tovább »

Zsírban sült perec

Zsírban sült perec Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojás, 1 kávéskanál só, 5 dkg porcukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, három dl aludttej, egy dl tejföl. A sütéshez sertészsír, vagy étolaj. A tetejére porcukor. A tojásokat villával felverjük. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáöntjük a tojást, a sót, a porcukrot, a szódabikarbónát, két dl aludttejet, a tejfölt, és …

Zsírban sült perec Tovább »

Kukoricamálé

Kukoricamálé Hozzávalók: 10 púpos evőkanál kukoricaliszt, 2 egész tojás, egy dl étolaj, négy dl aludttej, 1 kávéskanál só, 2 púpos evőkanál cukor. A tepsi kikenéséhez sertészsír, a tetejére valamilyen sűrű lekvár. A kukoricalisztre hideg vizet öntünk, átkeverjük, hagyjuk leülepedni, és a tetején fennmaradt hulladékot a folyadékkal együtt lecsurgatjuk. A tojásokat felverjük, beleöntjük az étolajat, az …

Kukoricamálé Tovább »

Gyümölcsös hajdinamálé

Gyümölcsös hajdinamálé Hozzávalók: 50 dkg gyümölcs (körte, cseresznye, szilva, vagy tetszés szerinti idénygyümölcs), 30 dkg kristálycukor a gyümölcsökhöz. hat dl aludttej, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál kristálycukor, kb. 14 evőkanál búzaliszt, 8 evőkanál hajdinaliszt. A tepsi zsírozásához és a sütemény locsolásához sertészsír, egy dl tejföl, a tetejére porcukor. A gyümölcsöket megtisztítjuk, magházukat …

Gyümölcsös hajdinamálé Tovább »