aludttej

Savanyú káposztás vadpörkölt molnár pogácsával

Savanyú káposztás vadpörkölt molnár pogácsával Hozzávalók: 2 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 60 dkg szarvascomb, 80 dkg savanyú káposzta, 20 dkg kolozsvári szalonna, 1 kávéskanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 1 babérlevél, 1 teáskanál egész kömény, 1 erős paprika, 5 teáskanál őrölt paprika, 2 evőkanál sertészsír. A hozzávalókat megtisztítjuk, kockákra vágjuk a …

Savanyú káposztás vadpörkölt molnár pogácsával Tovább »

Saláta leves

Saláta leves Hozzávalók: 2 fej friss saláta, 2 zöld fokhagymaszár, 2 vöröshagymaszár, 6 db tojás, 15 dkg szalonna, 2 dl aludttej, 2 dl tejföl, ízlés szerint só. A szalonnát apró kockákra vágjuk, lepirítjuk. A pörcöket kiszedjük. Négy tojást felütünk, villával felverjük, majd a szalonna zsírjában rántottát készítünk belőle. Sózni nem szükséges, mert a zsiradék tartalmaz …

Saláta leves Tovább »

Aludttejes prósza

Aludttejes prósza Hozzávalók: 1 liter aludttej, 50 dkg liszt, 1 teáskanál só, 1 evőkanál zsír, 2 tojás, 3 dl szilvalekvár, 3 evőkanál tejföl, 2 evőkanál zsír, vaníliás porcukor. Az aludttejet tálba öntjük, hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojásokat, a zsírt és jó alaposan, simára kikeverjük. Kizsírozott tepsibe öntjük, eligazítjuk benne, majd sűrűn megpöttyözzük szilvalekvárral, …

Aludttejes prósza Tovább »

Zsámiska pirított vajjal

Zsámiska pirított vajjal Hozzávalók: 6 dl kukoricadara, 1,4 l víz, 1 púpos teáskanál só, 5 dl aludttej, 10 dkg vaj. Először a vajat készítjük el. Egy lábasban felolvasztjuk, és kevergetve addig pirítjuk, amíg a nedvesség elpárolog belőle, felhabzik, és barnás színt kap. Levesszük a tűzről, és tálalásig félretesszük. Ez a pirított vaj egyébként kenyérre kenve …

Zsámiska pirított vajjal Tovább »

Bosztányos pitán

Bosztányos pitán Hozzávalók: 1 kg bosztány (sütőtök), 15 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 40 dkg kukoricaliszt, 7 dl aludttej, 1 dl tej, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál só. A tepsihez vaj, a tetejére porcukor. A bosztányt megtisztítjuk, lereszeljük, lábasba tesszük, cukorral és fahéjjal összekeverve puhára pároljuk. Amennyiben szükséges, tehetünk alá cseppnyi vajat. Amikor elkészült …

Bosztányos pitán Tovább »

Káposztás aludttejes prósza

Káposztás aludttejes prósza Hozzávalók: 25 dkg liszt, 8 dl aludttej (kefir), 2 dl tejföl, 2 teáskanál só, 20 dkg káposzta, 0,5 dl étolaj, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 tojás. A tepsibe 0,5 dl étolaj. A káposztát lereszeljük, egy teáskanál sóval összekeverjük, és állni hagyjuk. Egy lábasba fél dl étolajat öntünk. A sós léből kinyomjuk a …

Káposztás aludttejes prósza Tovább »

Kapros dübbencs

Kapros dübbencs Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 2 tojás, 1 dl étolaj, 3 dl tej, aludttej, 1 nagy csokor kapor, 1 evőkanál zsír. A tetejére 1 tojás, 1 evőkanál zsír. A lisztet tálba szitáljuk. A langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, csipetnyi sót és belemorzsoljuk az élesztőt. …

Kapros dübbencs Tovább »

Saurimilichfleckl – aludttej lepény

Saurimilichfleckl – aludttej lepény Hozzávalók: 1 l aludttej (kefir), 30 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, a sütéshez sertészsír (olaj). Tálaláshoz porcukor. Az aludttejet felforraljuk, és annyi lisztet adagolunk bele, hogy jó sűrű masszát kapjunk. Közben folytonosan keverjük, nehogy leégjen. Amikor már „szuszog”, akkor félrehúzzuk a tűzről és belekeverünk egy tojást. Alaposan meglisztezett gyúródeszkára …

Saurimilichfleckl – aludttej lepény Tovább »