baracklekvár

Grízes tészta bicske mártással

Grízes tészta bicske mártással Hozzávalók: 2 tojás, 1 bögre (2,5 dl) liszt, só, kevés víz, 3 evőkanál étolaj, 2 dl búzadara, forró víz. A tálaláshoz porcukor, bicskemártás, vagy kajszibarack lekvár. Az átszitált lisztet két tojással, csipetnyi sóval, kevés vízzel jó alaposan kidolgozzuk. Lisztezett deszkán is átforgatjuk, majd letakarva pihenni hagyjuk. Közben előkészítjük a darát. Étolajon […]

Grízes tészta bicske mártással Tovább olvasom »

Babtorta

Babtorta Hozzávalók: 25 dkg főtt, áttört bab, 5 tojás, 18 dkg porcukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 10 dkg darált dió, fél csomag sütőpor, 1 vaníliás cukor, 3 dkg vaj, a töltelékhez baracklekvár. A citrom héját lereszeljük, és a darált dióval összekeverjük. A tortaforma alját sütőpapírral borítjuk, oldalát vajjal lekenjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá

Babtorta Tovább olvasom »

Rózsika szelet

Rózsika szelet Hozzávalók: 45 dkg liszt, 15 dkg porcukor, fél citrom héja, 15 dkg zsír, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 1 evőkanál kakaó, 1 csomag sütőpor, 3 evőkanál tejföl, csipetnyi só. Töltelék: 4 evőkanál baracklekvár, 10 dkg dió, 2 evőkanál kristálycukor, fél citrom héja. Máz: 3 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, fél citrom leve,

Rózsika szelet Tovább olvasom »

Somlói galuska

Somlói galuska Hozzávalók: 6 tojás, 25 dkg liszt, 18 dkg cukor, 1 sütőpor, 6 evőkanál víz, csipetnyi só, 4-5 evőkanál kakaópor, 1,5 dl narancslé, 1 evőkanál rum, 3 evőkanál baracklekvár, 20 dkg darált dió, 15 dkg pirított dió, 40 dkg krémpor, 1 liter tej, 2 evőkanál vaníliás cukor. A tetejére csokoládé öntet, tejszínhab. A tojásokat

Somlói galuska Tovább olvasom »

Házi nyuszifül tészta baracklekvárral

Házi nyuszifül tészta baracklekvárral Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 3 tojás, víz, 2 evőkanál zsír, 30 dkg zsemlemorzsa. A tálaláshoz porcukor, házi baracklekvár. A lisztbe beleszórjuk a sót, tojással, és annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy könnyen sodorható tésztát kapjunk. Gyúródeszkán is átdolgozzuk. Két cipóra osztva egyenként kerekre kisodorjuk. Sodrófára feltekerjük, hosszában kétszer elfelezzük,

Házi nyuszifül tészta baracklekvárral Tovább olvasom »

Krumplis fánk

Krumplis fánk Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 50 dkg liszt, 2 tojás, 4 dkg élesztő, 1 teáskanál só, porcukor, baracklekvár. A sütéshez sertészsír, vagy olaj. A krumplit megtisztítjuk, megmossuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, a levét félretesszük, a burgonyát áttörjük. Amikor kihűlt, hozzátesszük a lisztet, a sót és a kevés krumpli lében feloldott élesztőt. A

Krumplis fánk Tovább olvasom »

Marica torta

Marica torta Hozzávalók: 10 tojás, 10 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt, 4 evőkanál darált dió, 1 sütőpor. A krémhez: 4 tojás fehérje, 30 dkg porcukor, 4 evőkanál baracklekvár, 1 citrom leve. A tetejére fél dió szemek. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük. Beletesszük a cukrot, majd a tojások sárgáival, a sütőporral

Marica torta Tovább olvasom »

Diós isler

Diós isler Hozzávalók: (3 sütőtepsihez) 25 dkg liszt, 12,5 dkg margarin (vaj), 12,5 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor, 1 kisebb tojás, fél kávéskanál fahéj, baracklekvár, 10 dkg ét- és tej csoki, 1 evőkanál étolaj. A tepsi előkészítéséhez zsír és liszt. A díszítéshez színes tortadara. A lisztet tálba

Diós isler Tovább olvasom »

Zserbó golyó

Zserbó golyó Hozzávalók: 25 dkg darált keksz, 25 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 4 evőkanál kakaó, 8 evőkanál házi baracklekvár, 5 dkg színes tortadara, 4 evőkanál tej. A darált kekszet, diót, porcukrot négy evőkanál lekvárral, egy evőkanál kakaóval összekeverjük, és annyi tejet öntünk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Ezt deszkán kézzel szétnyomkodjuk, vagy kinyújtjuk.

Zserbó golyó Tovább olvasom »

Káposztás-lekváros rétes

Káposztás-lekváros rétes Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 tojás, 4 teáskanál só, 2 dl étolaj, 1 kg káposzta, 10 dkg búzadara, 3 dl tejföl, fél üveg baracklekvár, a tepsik előkészítéséhez sertészsír. A káposztát lereszeljük, két teáskanál sóval összekeverjük, és állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a lisztet, adunk hozzá két teáskanál sót, egy

Káposztás-lekváros rétes Tovább olvasom »

Aranygaluska

Aranygaluska Hozzávalók: 1 kg liszt, 4 tojás sárgája, 15 dkg margarin, 2,5 dl étolaj, 5 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, 6 dl tej, 1 teáskanál só. A töltelékhez: 10 dkg mazsola, 3 dl baracklekvár, 3 dl ribizli lekvár, 60 dkg darált dió, 30 dkg cukor. A tepsihez 1 evőkanál sertészsír. A tejet meglangyosítjuk, szórunk bele

Aranygaluska Tovább olvasom »

Rákóczi túrós

Rákóczi túrós (Rákóczi János 1930-as szakácskönyve alapján) Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 16 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 6 dkg cukor, 1 dl tejföl, csipetnyi só, 1 csomag sütőpor (vagy késhegynyi szódabikarbóna). A töltelékhez: 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 2 zsemle, 4 dkg mazsola, 1 citrom héja. A tetejére:

Rákóczi túrós Tovább olvasom »