fánk

Komasütemény

Komasütemény – Gvattrmannstuse Hozzávalók: 50 dkg liszt, 6 tojás sárgája, csipetnyi só, 1 evőkanál fűszeres fehérbor, 2 dl tejföl, 2 dl aludttej, 4 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor. Krém: 4 tojás fehérje, 30 dkg porcukor. A sütéshez étolaj. Tálaláshoz lekvár, fahéjas porcukor. Egy deci langyos aludttejbe beleszórjuk a cukrot, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg …

Komasütemény Tovább »

Forgófánk

Forgófánk Hozzávalók: 0,5 liter tej, 0,5 kg liszt, 4 tojás, só. A sütéshez étolaj. A tejet egy lábasban felforraljuk. Közben a tojásokat felütjük, majd villával felhabosítjuk. A forró tejben elkeverjük a lisztet és a sót. Apránként belecsurgatjuk a tojást, és alaposan kidolgozzuk, lehetőleg csomómentesre. Hűlni hagyjuk, majd kinyomó formába, vagy csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és forró …

Forgófánk Tovább »

Lapujtői csöröge

Lapujtői csöröge Hozzávalók: (6 főre) 40 dkg liszt, csipetnyi só, 1 evőkanál porcukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2-3 dl tejföl, 1 teáskanál rumaroma. A sütéshez étolaj, a tetejére porcukor, bármilyen házi lekvár. A lisztet kimérjük, a többi hozzávalót is beletesszük. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Gyúródeszkán is alaposan átdolgozzuk. Sima cipót alakítunk belőle, …

Lapujtői csöröge Tovább »

Kitolófánk

Kitolófánk – Schpritz krepl Hozzávalók: 1 liter liszt, 7,5 dl tej, 4 tojás sárgája, 1 egész tojás, 1 evőkanál porcukor, csipetnyi só. A sütéshez sertészsír. A tejet felforraljuk. Négy tojást szétválasztunk, a fehérjéket félretesszük, csak a sárgákra lesz szükség. A lisztet átszitáljuk, beletesszük a cukrot, a sót, és a tejjel leforrázzuk. Jó alaposan kidolgozzuk, majd …

Kitolófánk Tovább »

Fánktésztában sült alma citromfűvel

Fánktésztában sült alma citromfűvel Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás sárgája, 2,5 dl tej, 1 evőkanál cukor, 3 db alma, 1 csokor citromfű, 2 evőkanál fahéjas porcukor, 2 citrom leve. A sütéshez étolaj. A tálaláshoz fahéjas porcukor, eperlekvár. A lisztet kimérjük egy tálba, közepébe belemorzsoljuk az élesztőt, kevés langyos tejet öntünk rá, …

Fánktésztában sült alma citromfűvel Tovább »

Túrófánk

Túrófánk Hozzávalók: 25 dkg túró, 20 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 3 dl tejföl, 1 csipetnyi só, 4 evőkanál cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna. A sütéshez étolaj, a tetejére porcukor. A lisztbe szódabikarbónát, sót, cukrot, túrót, és két tojás sárgáját teszünk. Tejföllel könnyen gyúrható tésztát készítünk belőle. Ezt gyúródeszkán is alaposan átdolgozzuk, majd fél óráig pihenni …

Túrófánk Tovább »

Füles fánk

Füles fánk Hozzávalók: csipetnyi só, 4 kávéskanál porcukor, egy dl tej, 2 dkg élesztő, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl, fél dl fehérbor, 1 csapott fakanálnyi sertészsír, 25 dkg liszt (ill. amennyit felvesz). A sütéshez sertészsír (vagy étolaj). A töltelékhez fél liter tejszín, néhány kanál porcukor, a tetejére fahéjas porcukor. A tejet …

Füles fánk Tovább »