hajdina

Ludaskása hajdinával

Ludaskása hajdinával Hozzávalók: egy kacsa apróléka (nyak, szárnytő, zúza, máj), 2 közepes sárgarépa, 2 petrezselyem gyökér, 1 kisebb zeller, fél karalábé, fél tv-paprika, 1 paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zellerzöld, só, 20 darab egészbors, 20 dkg hajdina, 1 babérlevél. A máj sütéséhez kacsazsír. A kacsamájat forró zsírban […]

Ludaskása hajdinával Tovább olvasom »

Gombás hajdina

Gombás hajdina Hozzávalók: 25 dkg hajdina, 10 dkg vaj, 50 dkg erdei gomba (vagy barna csiperke), 1 vöröshagyma, őrölt feketebors, kis csokor petrezselyemzöld, 1 kávéskanál só. A hajdinát kiválogatjuk, átmossuk. Öt deka vajat felolvasztunk egy serpenyőben, és lepirítjuk benne a hajdinát. Felöntjük négy deci vízzel, és fedő alatt puhára főzzük. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk.

Gombás hajdina Tovább olvasom »

Tökmagolajos túróval töltött sertésszelet

Tökmagolajos túróval töltött sertésszelet Hozzávalók: 8 szelet rövid karaj, só. A töltelékhez: 50 dkg túró, 1 kávéskanál só, csipetnyi őrölt feketebors és őrölt kömény, 2 gerezd fokhagyma, kis fej vöröshagyma, 5 dkg kolozsvári szalonna, 20 dkg trappista sajt, 2 evőkanál tökmagolaj. A panírhoz: 15 dkg liszt, 3 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa. A körethez: 25 dkg

Tökmagolajos túróval töltött sertésszelet Tovább olvasom »

Hajdinagombóc leves

Hajdinagombóc leves Hozzávalók: 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, fél zellergumó, fél paprika, kis csokor zeller zöld, 2 babérlevél, 1 teáskanál őrölt paprika, só, 1 fél vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt feketebors, 5 szem egészbors, 1 evőkanál sertészsír, 5 dkg szárított vargánya. A gombóchoz: 2,5 dl hajdina, 10 dkg füstölt szalonna,

Hajdinagombóc leves Tovább olvasom »

Hajdinakása lesütött hússal

Hajdinakása lesütött hússal Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 1 fokhagymagerezd, 15 dkg hajdinakása, 1 dl étolaj, 2 babérlevél, 1 teáskanál só, személyenként 1 szelet lesütött hús. A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk. A hajdinát többször, bő vízben átmossuk, lecsepegtetjük, és száradni hagyjuk. Lábosban olajat melegítünk, és belekeverjük a hajdinát. Miközben dinsztelődik, vizet forralunk. A hajdinába beledobjuk a félbe

Hajdinakása lesütött hússal Tovább olvasom »

Hajdinaleves

Hajdinaleves Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 nagyobb szál petrezselyem gyökere, 2 sárgarépa, 15 dkg hajdinakása, 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika, 2 közepes nagyságú burgonya, 1 teáskanál só, kis csokornyi petrezselyem zöldje. A szalonnát és a vöröshagymát apró kockákra vágjuk. A petrezselymet és sárgarépát megtisztítjuk, és hosszabb hasábokra vágjuk. A szalonnát kevés zsíron

Hajdinaleves Tovább olvasom »

Gyümölcsös hajdinamálé

Gyümölcsös hajdinamálé Hozzávalók: 50 dkg gyümölcs (körte, cseresznye, szilva, vagy tetszés szerinti idénygyümölcs), 30 dkg kristálycukor a gyümölcsökhöz. hat dl aludttej, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál kristálycukor, kb. 14 evőkanál búzaliszt, 8 evőkanál hajdinaliszt. A tepsi zsírozásához és a sütemény locsolásához sertészsír, egy dl tejföl, a tetejére porcukor. A gyümölcsöket megtisztítjuk, magházukat

Gyümölcsös hajdinamálé Tovább olvasom »

Keletlen hajdinapogácsa

Keletlen hajdinapogácsa Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 20 dkg hajdinaliszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál só, 3 kávéskanál cukor, 2 evőkanál sertészsír, 1 tojás, kb. 6 evőkanál tejföl, 4 evőkanál darált mák. A tészta és a tepsi kenéséhez olvasztott zsír, a nyújtáshoz kevés liszt. A kétféle lisztet a szódabikarbónával, sóval, kristálycukorral, és két evőkanál sertészsírral összemorzsoljuk.

Keletlen hajdinapogácsa Tovább olvasom »