kelt tészta

Bodzafánk

Bodzafánk Hozzávalók: 1 kg liszt, csipetnyi só, 10 dkg cukor, 3 tojás, 5 dkg élesztő, fél liter tej, 10-15 bodzavirág, a sütéshez 1 liter étolaj, a tetejére porcukor. A bodzavirágokról a száraz szirmokat eltávolítjuk, és lefelé tartva óvatosan megrázogatjuk, hogy ha esetleg valamilyen bogár lenne benne, az kiessen, de vigyázva, hogy a virágpor benne maradjon. […]

Bodzafánk Tovább olvasom »

Diási diós kalács

Diási diós kalács Hozzávalók: 1 kg liszt, 6 dkg élesztő, 5 evőkanál kristálycukor, 2 egész tojás és 2 tojás sárgája, 15 dkg margarin, 1 evőkanál só, 3 vaníliás cukor, 3 dl tej. A töltelékhez: 25 dkg darált dió, 25 dkg darált mák, 15-15 dkg kristálycukor, 2 citrom reszelt héja. A sütőforma kikenéséhez vaj. A kalács

Diási diós kalács Tovább olvasom »

Káposztás kifli

Káposztás kifli Hozzávalók: (32 db kiflihez) 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 dl étolaj, 1 csapott evőkanál só, 1 evőkanál cukor. A töltelékhez: 1 közepes fej káposzta, 1 evőkanál só, fél dl étolaj, kávéskanálnyi őrölt bors. A tetejére 1 tojás. Először a káposztát lereszeljük, sóval elkeverjük, és pár percig állni hagyjuk.

Káposztás kifli Tovább olvasom »

Langalló

Langalló Hozzávalók: (12 db langallóhoz) 4 kg búzaliszt, fél kg rozsliszt, só, langyos víz, kovász, 5 dkg élesztő. A tetejére: libazsír, fokhagyma, tejföl. Amennyiben az előző sütésből van félretett kovászunk, azt előző este langyos vízbe beáztatjuk. Másnap a búzalisztet dagasztóteknőbe szitáljuk, tetejére rozslisztet, sót teszünk, és a közepébe fészket készítünk. Szűrőkanálon keresztül belecsurgatjuk a kovászt,

Langalló Tovább olvasom »

Kenyérlángos

Kenyérlángos Hozzávalók: (20 főre) a kovászhoz: 1 kg liszt, 15 dkg élesztő, 1 kg főtt, áttört krumpli. A lángoshoz: 6 kg liszt, maréknyi só, langyos víz, 2 dl étolaj. A tetejére: 2 kg füstölt szalonna, 2 fej fokhagyma, 4 liter tejföl, 50 dkg kapor, 2 teáskanál só. A sütés előtti este a hozzávalókból langyos vízzel

Kenyérlángos Tovább olvasom »

Kelt málé

Kelt málé Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 4 dkg élesztő, fél liter langyos tej, 10 dkg mazsola, 3 tojás, 1 kávéskanál só, 1 dl étolaj, 20 dkg dió. A tepsi kikenéséhez zsír, és liszt. Egy deci langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A

Kelt málé Tovább olvasom »

Sós kifli

Sós kifli Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2 teáskanál só, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 25 dkg sertészsír. A lisztet tálba tesszük, közepébe fészket készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, öntünk rá egy deci langyos vizet, és megvárjuk, míg megkel. Adunk hozzá egy tojást, egy teáskanálnyi sót, és 15 dkg zsírt. Langyos vízzel kidagasztjuk

Sós kifli Tovább olvasom »

Káposztás gombóc

Káposztás gombóc Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 1 kg füstölt tarja, 2 nagyobb vöröshagyma, 1 púpos evőkanál sertészsír, 2 teáskanál őrölt paprika. A gőzgombóchoz: 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, kávéskanálnyi só, 1 tojás, 2 evőkanál sertészsír. A püréhez: 2 közepes nagyságú krumpli, 5 dkg margarin, 1 kis evőkanál sertészsír, 2 teáskanál őrölt paprika, só.

Káposztás gombóc Tovább olvasom »

Húsos piroska

Húsos piroska Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 tojás, 5 dkg élesztő, 30 dkg főtt, áttört krumpli, 5 dl tej, 1 kanál cukor, 1 teáskanál só. A töltelékhez: 50 dkg füstölt sonka (tarja), 2 tojás, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt paprika. A sütéshez étolaj. A füstölt sonkát megfőzzük, kihűtjük, ledaráljuk. A tojásokkal és a

Húsos piroska Tovább olvasom »

Kelt palacsinta

Kelt palacsinta Hozzávalók: 50 dkg liszt, 6 tojás, fél liter tej, szódavíz, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 1 dl étolaj. A túrós töltelékhez: 50 dkg túró, csipetnyi só, 3 evőkanál cukor, 1 tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 vaníliás cukor. Kevés langyos tejbe teszünk egy kanálnyi cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A

Kelt palacsinta Tovább olvasom »

Örömkalács

Örömkalács Hozzávalók: 2 kg liszt, 8 tojás sárgája, 8 evőkanál cukor, 1 kávéskanál só, 8 evőkanál zsír, tej, citromhéj, 5 dkg élesztő.  A kenéséhez 2 tojás, 3 evőkanál cukor, 2 dl víz. A tepsihez egy púpos fakanál zsír. Dagasztóteknőbe tesszük először a lisztet, majd a többi hozzávalót. Kalácstészta-állagú masszát gyúrunk belőle. Amikor már alaposan átdolgoztuk,

Örömkalács Tovább olvasom »