töpörtyű

Sváb töpörtyűgombócos káposzta

Sváb töpörtyűgombócos káposzta Hozzávalók: (10 főre) 3,5 kg savanyú káposzta, 1 nagy nyers csülök, 1 hasáb torma, 5 babérlevél, 70 dkg vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál egész feketebors, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió, só, 2 tv-paprika. Rántás: zsír, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 púpos evőkanál liszt, fél darab kisebb vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma. Gombóc: 1 […]

Sváb töpörtyűgombócos káposzta Tovább olvasom »

Babos, töpörtyűs pogácsa

Babos, töpörtyűs pogácsa Hozzávalók: (1 sütőtepsi pogácsához) 25 dkg liszt, 10 dkg főtt, áttört bab, 10 dkg darált tepertő, 1 púpos evőkanál sertészsír, 2,5 dkg élesztő, 0,7 dl tejföl, 1 tojás, só, 20-25 babszem a díszítéshez, 1 tojás a kenéshez. A lisztet tálba szórjuk, elkeverjük a sóval. A langyos tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet

Babos, töpörtyűs pogácsa Tovább olvasom »

Töpörtyűs sajtos pogácsa

Töpörtyűs sajtos pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg darált töpörtyű, 2 dl tejföl, 1 púpos evőkanál sertészsír, 3,5 dkg élesztő, 1 tojás, 1,5 dl tej, 2 teáskanál cukor, 1 evőkanál só, 4 evőkanál száraz fehérbor, 10 dkg trappista sajt. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, teáskanálnyi lisztet, és rámorzsoljuk az élesztőt. Amíg kel, a

Töpörtyűs sajtos pogácsa Tovább olvasom »

Fácánhúsleves töpörtyűgombóccal

Fácánhúsleves töpörtyűgombóccal Hozzávalók: 1 fácán húsa, 4 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 karalábé, 1 zeller, 1 tv-paprika, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 2 burgonya, egy csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zellerzöld, só, 20 szem egészbors. A gombóchoz: 20 dkg darált töpörtyű, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál búzadara, 4 evőkanál

Fácánhúsleves töpörtyűgombóccal Tovább olvasom »

Tepsis krumplibaba

Tepsis krumplibaba – Krumplová baba Hozzávalók: 2 kg krumpli, 15 dkg liszt, 1 tojás, 15 dkg töpörtyű, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 kávéskanál fehérbors, 2 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 fakanál sertészsír, 1 evőkanál tejföl. A tetejére hurka-vagy kolbászzsír. A vöröshagymát apró darabokra vágjuk, és kevés zsíron üvegesre pirítjuk. A krumplit megtisztítjuk

Tepsis krumplibaba Tovább olvasom »

Töpörtyűs pogácsa

Töpörtyűs pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg darált töpörtyű, 2 tojás, 1,5 dl tejföl, 2,5 dkg élesztő, 1 evőkanál sertészsír, 5 dkg vaj, 1,5 dl tej, 1 evőkanál cukor, só. A tetejére 1 tojás. A langyos tejbe kevés cukrot szórunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel. Közben a lisztet tálba tesszük, beleborítjuk a

Töpörtyűs pogácsa Tovább olvasom »

Töpörtyűs pogácsa

Töpörtyűs pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, só, 2 tojás, 1 sütőpor, két dl tejföl, 20 dkg zsír, kevés tej. 30 dkg darált töpörtyű, a pogácsák kenéséhez 1 tojás sárgája, a tepsi kenéséhez zsír. A lisztben elkeverjük a sütőport, beletesszük a sót, a tojásokat, a tejfölt és a zsírt, és jól összedolgozzuk. Amennyiben szükséges, még kevés

Töpörtyűs pogácsa Tovább olvasom »