zsemle

Vérmálé

Vérmálé Hozzávalók: 5 dl sertésvér, 30 dkg liszt, fél fej nagyobb vöröshagyma, 3 zsemle, 5 dl tej, 4 evőkanál sertészsír, 20 dkg tepertő, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál fehérbors, 1 teáskanál majoránna. A zsemléket vízben megáztatjuk. A vöröshagymát kis kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben, egy púpos evőkanál sertészsíron üvegesre pároljuk. Amikor elkészült, keverőtálba öntjük. A […]

Vérmálé Tovább olvasom »

Áfonyalekváros, túróval töltött zsemle

Áfonyalekváros, túróval töltött zsemle Hozzávalók: 8 zsemle, 1 kg túró, 10 dkg vaj, 1 dl tejföl, 2 vaníliás cukor, 6 tojás, 4 evőkanál porcukor, tej, 1 citrom reszelt héja, 1,5 dl áfonyalekvár. A tepsihez 10 dkg vaj, a tetejére 2 dl tejföl. Először a krémtúrót készítjük el. A túróba tíz deka puha vajat, két deci

Áfonyalekváros, túróval töltött zsemle Tovább olvasom »

Lekváros zsemlefánk

Lekváros zsemlefánk Hozzávalók: 4 zsemle, 3 tojás, csipetnyi só, 30 dkg liszt, szilvalekvár, 10 dkg porcukor, 1 teáskanál fahéj, 1 dl tej, 1 evőkanál étolaj. A sütéshez fél liter étolaj. A palacsinta tésztához a lisztet sóval, három tojással, egy evőkanál étolajjal, három deci vízzel teljesen simára keverjük. A zsemléket először keresztben elvágjuk, majd a feleket

Lekváros zsemlefánk Tovább olvasom »

Zsemlegombócos bableves és tejfölös babsaláta

Zsemlegombócos bableves és tejfölös babsaláta Hozzávalók: 1,5 kg fehérbab, 2 zsemle, 6 evőkanál étolaj, 1 szál zellerzöld, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 sárgarépa, 4 petrezselyemgyökér, 1 kisebb vöröshagyma, 2 nagyobb gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, só, 1 kg liszt, 4 tojás, 20 dkg szikkadt kenyér, 2 dl aludttej. A babot előző este bő vízbe tesszük, és

Zsemlegombócos bableves és tejfölös babsaláta Tovább olvasom »

Töltött tyúk ecetes pityókával

Töltött tyúk ecetes pityókával Hozzávalók: 1 egész tyúk húslevesnek megfőzve, 50 dkg csirkemáj szívvel, 4 db tojás, 2 zsemle, az áztatáshoz fél liter tej, só, őrölt feketebors, 1 vöröshagyma, 2 dl étolaj, 2 fakanál tyúkzsír. A pityókához: 70 dkg krumpli, só, őrölt bors, 1 nagy fej lila hagyma, 10 evőkanál a tyúk zsírjából, 3 evőkanál

Töltött tyúk ecetes pityókával Tovább olvasom »

Füstölt húsleves, zsemlegombóc, krumplisaláta

Füstölt húsleves – Ujdená polevká Hozzávalók: 80 dkg füstölt csülök, 1 nagy petrezselyem, 4 sárgarépa, 1 zeller, 3 krumpli, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál őrölt paprika, só, 1 csokor zellerzöld, 1 csokor petrezselyemzöld. Zsemlegombóc – Velke haluski Hozzávalók: 3 szikkadt zsemle, 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, 1 evőkanál sertészsír. Krumplisaláta – Krumplové salát

Füstölt húsleves, zsemlegombóc, krumplisaláta Tovább olvasom »

Kaszásleves pirított zsemlekockával

Kaszásleves pirított zsemlekockával Hozzávalók: 3 zsemle, 2 evőkanál sertészsír, só, 1 füstölt csülök, 6 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál tejföl, 2 evőkanál rétesliszt. A zsemléket felkockázzuk, és a zsírral elkeverve sütőben (vagy kemencében) többször átforgatva ropogósra pirítjuk. A füstölt csülköt átmossuk, majd három gerezd fokhagymával addig főzzük, míg megpuhul. Kicsit hűlni hagyjuk, és a húsos részeit

Kaszásleves pirított zsemlekockával Tovább olvasom »

Sült túrógombóc

Sült túrógombóc Hozzávalók: 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 5 dkg vaj, 8 evőkanál zsemlemorzsa, 2 száraz zsemle, 3 dl tej, 3 dl tejföl. A zsemléket a tejbe beáztatjuk. A megtört túrót a cukorral, és egy csomag vaníliás cukorral ízesítjük, majd belekeverünk egy tojást, és a tejből alaposan kinyomott

Sült túrógombóc Tovább olvasom »

Zsemlerétes

Zsemlerétes Hozzávalók: (két tepsire) 10 szikkadt zsemle, 1,4 l tej, 2 tojás, 17 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 5 dl tejföl, 8 evőkanál búzadara, 1 teáskanál fahéj, 5 db alma, 10 dkg vágott dió, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál étolaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa. Egy tálban összekeverjük a tojásokat a tejföllel, a búzadarával, nyolc evőkanál

Zsemlerétes Tovább olvasom »