Fokhagymás reszelt leves

Fokhagymás reszelt leves hagymás gombóccal

Hozzávalók: Leves: krumpli főzőlé, 5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, csipetnyi őrölt feketebors, csipetnyi őrölt kömény, só, kis csokor petrezselyem-és zellerzöld, 2 evőkanál tört burgonya. Tészta: 1 tojás, rétesliszt. Gombóc: 1 kg krumpli, 1 evőkanál sertészsír, 2 marék liszt. Szósz: 3 vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, fél deci paradicsomlé, só, 2 púpos teáskanál őrölt paprika, csipetnyi őrölt bors.

A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, a levét félretesszük. Áttörjük, és hagyjuk hűlni.

A főzőléből levest készítünk. Ehhez a zsírt felolvasztjuk, belereszeljük a tisztított fokhagymagerezdeket, illatosra pirítjuk benne, majd megszórjuk őrölt paprikával, felöntjük burgonyalével, és kb. fél liter vízzel. Ízesítjük egy teáskanál sóval, csipetnyi borssal és köménnyel.

A tojást annyi rétesliszttel gyúrjuk össze, hogy jó kemény tésztát kapjunk. Ezt nokedliszaggatón lereszeljük.

A levesbe sűrítésként tört burgonyát teszünk, majd a tésztát kifőzzük benne.

A gombóchoz először a szaftot készítjük el. A zsírt felolvasztjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, sóval megszórva üvegesre pároljuk benne. Őrölt paprikával megszórjuk, paradicsomlével felöntjük, sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk, majd félretesszük.

Az áttört krumplihoz sertészsírt, sót és lisztet adunk. Összegyúrjuk, lisztezett deszkán is átforgatjuk, majd vastagra kisodorjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, kezünkkel gombócokat formázunk belőle. Vizet forralunk teáskanálnyi sóval, ebben kifőzzük a gombócokat. Leszűrjük, és közvetlenül a szaftba borítjuk. Átforgatjuk, a leves után, második fogásként tálaljuk.