Hagymamártás
Hozzávalók: 1 kg hagyma, 2 dl étolaj, 2 csapott evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 40 dkg füstölt kolbász, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál ecet.
A hagymát kockákra vágjuk, és az étolajon üvegesre pároljuk. Teszünk rá őrölt paprikát, sót, és felengedjük 4-5 dl vízzel. Őrölt borssal ízesítjük, és kb. 10 perc alatt puhára pároljuk.
Amikor már majdnem kész, karikára vágott füstölt kolbászt teszünk bele, de készíthetjük friss kolbásszal is, ebben az esetben nagyobb darabokban tesszük bele a kolbászt.
A lisztet apránként adagolt 2 dl vízzel simára keverjük, és ezzel behabarjuk a mártást. Utólag még ízesíthetjük sóval, és legvégül ecettel. Összekeverjük, és kenyérrel, vagy főtt tojással kínáljuk.