Kacsamell snidlinges burgonyapürével

Kacsamell snidlinges burgonyapürével és vörösboros cseresznyeraguval

Hozzávalók: 2 nagy kacsamell, 1 rozmaringág, só, őrölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma. Püréhez: 50 dkg (új) burgonya, 1 teáskanál só, 20 dkg vaj, 1,5 dl tej, 1 csokor snidling. Cseresznyeragu: 15 dkg magozott cseresznye, 10 dkg cukor, 1 dl vörösbor, csipetnyi só, 1 evőkanál étkezési keményítő, fél citrom leve.

Egy felmelegített serpenyőbe, bőrével lefelé fordítva elhelyezzük a félbevágott kacsamelleket. Elkezdjük sütni, hogy kioldódjon a zsírja. Közben sóval, borssal megszórjuk, majd felvágjuk a fokhagymát, azt is mellé dobjuk. Amikor már színesre sült a kacsa bőre, átfordítjuk, és a másik oldalát is megkapatjuk, és fűszerezzük.

Átpakoljuk a zsírjával együtt egy tepsibe, ráhelyezünk egy rozmaring ágat, és attól függően, hogy rozéra, vagy teljesen átsültre szeretnénk készíteni, pár percig, vagy bő fél órán át sütjük.

A püréhez a burgonyát megmossuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Ezután áttörjük, teáskanálnyi sóval, vajjal és tejjel habosra keverjük. Vágott snidlinggel fűszerezzük.

A cseresznyeraguhoz egy lábasban a cukor felét aranybarnára karamellizáljuk, majd vörösborral felöntjük. Amikor a cukor elolvadt, beletesszük a cseresznyét, csipetnyi sót, citromlevet, a cukor másik felét és fél deci vizet. Kevés vízben elkevert keményítővel sűrítjük, amennyiben szükséges, vízzel hígíthatunk rajta.

Tálalásnál a kacsamell mellé burgonyapürét és cseresznyeragut kínálunk.