Kemencés kakaspörkölt kukorica gancával

Kemencés kakaspörkölt kukorica gancával

Hozzávalók: 1 kisebb kakas, 3 paradicsom, 2 vöröshagyma, 10 dkg sertészsír, őrölt paprika, 2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt bors. A gancához: 25 dkg kukoricadara, 2-3 evőkanál sertészsír, só, 1 liter forró víz.

A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A kakast feldaraboljuk, megmossuk. Egy agyagedény aljába beletesszük a háját, és a zsírt. Megszórjuk vöröshagymával, majd rárakjuk a kakas azon részeit, amelyek nehezebben főnek, mint pl. a combok. Erre karikákra vágott paradicsomot terítünk, majd vöröshagyma és a megmaradt húsok jönnek: melle, szárnya, mája, lába, zúzája, feje. Újabb paradicsom és hagyma takarás következik. A tetejére szórunk sót, borsot, öntünk rá kb. három deci vizet, lefedjük, és kemencében (vagy sütőben) három órán át sütjük.

A gancához a felforralt vízbe zsírt, sót és kukoricadarát keverünk. Addig főzzük, amíg besűrűsödik, és puffogni kezd, mint a vulkán. Ekkor levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.

Kanállal kizsírozott tepsibe szaggatjuk, a tetejét is meglocsoljuk zsírral, és szép színesre sütjük. Ezt tálaljuk a kakaspörkölt mellé.