Laposborsó füstölt hússal

Laposborsó füstölt hússal

Hozzávalók: 50 dkg csicseriborsó, 50 dkg füstölt sonka, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem gyökér, 1 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, fakanálnyi sertészsír, só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 2 teáskanál fűszerpaprika, 2 evőkanál liszt.

A borsót előző este kiválogatjuk, beáztatjuk. Másnap leszűrjük, és bő vízben feltesszük főzni. A füstölt sonkát nagyobb darabokra felkockázzuk, és belerakjuk. A sárgarépát és petrezselymet megtisztítjuk, majd hosszú csíkokra vágva a leveshez adjuk. A vöröshagymát megpucolva, egészben dobjuk bele. A fokhagymából két gerezdet félreteszünk, a többit apróra vágva hozzáadjuk. Sóval, köménnyel, borssal fűszerezve két órán át főzzük.

Közben rántást készítünk. A megmaradt fokhagymát kis darabokra szelve megpirítjuk a zsíron. Hozzáadjuk a lisztet, és aranysárgára sütjük. Félrehúzzuk, elkeverjük benne a pirospaprikát, és felengedjük hideg vízzel.

Amikor a borsó és a sonka puhára főtt, berántjuk a levest. Összeforraljuk, és tálaljuk.