Magyaros szűzérmék

Magyaros szűzérmék

Hozzávalók: kb. fél kg sertés szűzérme, só, őrölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma, étolaj. A lecsóhoz 2 fej vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír, 1 kg paprika, 2 csípős paprika, 10 dkg füstölt szalonna, 4 szem paradicsom, só, 4 teáskanál őrölt fűszerpaprika. A körethez 50 dkg burgonya, só, a sütéshez étolaj.

A sertés szűzérmét az elkészítés előtti napon körbesózzuk, őrölt borssal megszórjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk, és azt is rászórjuk. Kb. 1 dl étolajjal meglocsoljuk. Ebben a pácban legalább egy éjszakán át, de még jobb, ha 2-3 napig, hideg helyen pihentetjük, közben néhányszor átforgatjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és sertészsírban megpirítjuk. A paprikákat megtisztítjuk, felszeleteljük. A szalonnát felkockázzuk, hozzátesszük a hagymához, és együtt sütjük tovább. A paradicsomot felszeleteljük. A pirosra sült hagymába beleborítjuk a paprikát, és egy decinyi vízzel felöntve pároljuk. Két teáskanál sóval, és őrölt fűszerpaprikával fűszerezzük.

A burgonyát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és zsírban, vagy olajban ropogósra sütjük. Közben a lecsóba belekeverjük a paradicsomot. A megpácolt húst is elővesszük, és közepes vastagságú szeletekre vágjuk. Kb. két deci étolajban mindkét oldalán hirtelen kisütjük, és pecsenyés tálba szedjük. A megsült krumplit átsózzuk, és a szűzérmékre halmozzuk. Az egészet beborítjuk lecsóval, és máris fogyaszthatjuk.