Nagymama nagypénteki böjti bablevese
Hozzávalók: 50 dkg fejtett bab, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 közepes krumpli, 2 sárgarépa, kis csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál étolaj, 2 evőkanál liszt, 1 babérlevél, 1 teáskanál őrölt paprika, só, őrölt feketebors.
Először a zöldségféléket megtisztítjuk. A fokhagymát és a krumplit kockákra, a sárgarépát mérettől függően félfőre, vagy karikákra vágjuk.
Egy fazékban a babérlevéllel együtt feltesszük a sárgarépát főni. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk egészben a vöröshagymát, a babot és a krumplit. Fűszerezzük sóval, borssal és puhára főzzük.
Rántást készítünk hozzá. Étolajban világosra pirítjuk a lisztet és a fokhagymát, majd őrölt paprikát szórunk rá, és hideg vízzel felengedjük. Ezzel sűrítjük a levesünket. Összeforraljuk, és tálaljuk.
A böjti bableves száraz babból is készíthető, ebben az esetben a babot főzés előtti este beáztatjuk, és másnap elsőként ezt tesszük fel babérlevéllel főzni.