Patisszon pörkölt kolbásszal és nokedlivel
Hozzávalók: 1 kg patisszon, 2 kisebb vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 lecsópaprika, 3 evőkanál házi paradicsomlé, 1 evőkanál sertészsír, só, őrölt paprika, csipetnyi csípős paprika, 1 szál füstölt kolbász.
Nokedli: 50 dkg liszt, 3 tojás, fél deci víz, só.
A patisszont megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A vöröshagymát apróra szeljük, a fokhagymát szeleteljük. A paprika csumáját kivesszük, kis csíkokra vágjuk. A kolbászt karikázzuk.
Egy lábasban zsírt olvasztunk, rátesszük a vörös-és fokhagymát, paprikát, ezeket üvegesre sütjük egy teáskanál sóval. Közben csöppnyi vizet öntünk alá, hogy hamarabb főjön.
Ezután hozzáadjuk a paradicsomlevet, az őrölt paprikát, a patisszont. Ezekkel együtt az egész ételt puhára pároljuk, főzés közben a sót és az folyadékot pótoljuk.
Amikor már majdnem kész, a kolbászt is hozzáadjuk, ezzel együtt készre főzzük.
A hozzávalókból galuskát keverünk, vizes vágódeszkáról forró, sós vízbe szaggatjuk, kifőzzük. Leszűrjük, és a pörkölt mellé kínáljuk.