Savanyú pörkölt sós kaláccsal

Sauersch Hefeknödl– savanyú pörkölt sós kaláccsal

Hozzávalók: (10 főre) 1 fiatal kakas minden részével együtt, 1 evőkanál sertészsír, 3 vöröshagyma, 2-3 evőkanál őrölt paprika, só, 3 babérlevél, 2 evőkanál 10 %-os ecet. Habarás: 3 evőkanál liszt, víz. Tejföl és paprika a tálaláshoz.

Hefeknödl: 50 dkg liszt, 1 tojás, 4 teáskanál só, 2,5 dl langyos víz, csipetnyi cukor, 3 dkg élesztő, 3 púpos evőkanál sertészsír, 5 dkg búzadara. A tetejére: 1 tojás, kevés tej.

A húst feldaraboljuk.

A megtisztított vöröshagymát durvára szeljük, zsírban üvegesre pároljuk. A tűzről félrehúzva őrölt paprikával megszórjuk, három deci vízzel felengedjük, majd belepakoljuk a húsokat. Megsózzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy a fazék tartalmát ellepje. Teszünk bele babérlevelet, majd lefedve háromnegyed órán át főzzük.

Amikor a hús megpuhult, a lisztet vízzel és ecettel csomómentesre keverjük, és azzal az ételt összeforraljuk.

Elkészítjük a sós kalácsot. Langyos vízbe cukrot, morzsolt élesztőt szórunk, és megvárjuk, míg megkel. A lisztbe beleütjük a tojást, két teáskanál sót szórunk rá. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és kidagasztjuk a tésztát. Letakarva fél órát kelesztjük.

A tepsit kizsírozzuk, egy teáskanál sóval megszórjuk.

A duplájára szaporodott tésztát lisztezett deszkán vékonyra sodorjuk, olvasztott zsírral átkenjük, búzadarával meghintjük. Feltekerjük, mint a kalácsot. Félbevágjuk, a két rudat megcsomózzuk, majd tepsibe helyezzük. Tetejüket tejjel elkevert tojással átkenjük, sóval megszórjuk. Fél deci vizet öntünk alá, további tíz percig pihentetjük. 200 fokra előmelegített sütőben negyven percig sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, felszeleteljük, és a pörkölt mellé tálaljuk.